Bár az S&P 500-as index technológiai cégek részvényeit tömörítő alindexe a múlt héten korrigált egy keveset, ennek ellenére még mindig 21 százalékot emelkedett az év eleje óta, s vezető szerepe volt az amerikai részvénypiac kiváló teljesítményében. A hegymenetben komoly szerep jutott az úgynevezett FAANG-részvényeknek, amelyek nem mások, mint a Facebook, Apple, Amazon, Netflix és a Google.

Eközben egyre tovább nő a szkeptikus befektetők tábora, akik szerint a részvények árazása már a fenntarthatatlan magasságokba emelkedett, s ennek megfelelően egyre többen shortolják a piac kedvenceinek számító részvényeket, azaz áresésükre játszanak. Ez azonban eddig meglehetősen drága mulatságnak bizonyult - írja összefoglaló elemzésében a Financial Times.

Kicsit aggódnak

Jó néhány tech-részvénynek komoly szerepe volt abban, hogy felfelé ment a piac, s a befektetők kezdenek egy kissé aggódni emiatt. Mivel a technológiai szektor vezette a felfelé menetet, nem lenne meglepő, ha most némi gyengeséget mutatna - mondta a lapnak Wayne Wicker, az ICMA-RC nyugdíjalap befektetési igazgatója.

Az S3 Partners pénzügyi elemzőcég összesítése szerint a 20 leginkább shortolt amerikai részvény mintegy fele technológiai, a rájuk megnyitott eladási pozíciók állománya a múlt hónapban további 1,4 milliárd dollárral emelkedett, s mára elérte a 41 milliárd dollárt. A 10 leginkább shortolt részvény között szerepel a Google, az Apple, a Netflix, az Amazon, az Intel és a Facebook, az első 20 között helyet kap még az IBM, a Microsoft, a Priceline és az Nvidia is. Ha az elektromos autókat gyártó Teslát is technológiai cégként kezeljük, akkor a short-állomány értéke meghaladja már az 50 milliárd dollárt is.

Érthető

Még sosem láttunk ilyen, több száz milliárd dolláros értékű cégeket ilyen gyorsan növekedni, így érthető, ha a befektetők egy része szkeptikus a jelenséggel kapcsolatban, különösen igaz ez a Teslára - mondta a lapnak Eric Bannasch, a Canadian Capital nevű technológiai cégekre fókuszáló hedge fund alapítója.

Ez mindenestre meglehetősen fájdalmas stratégia volt eddig az idén. A 3S adatai szerint annak ellenére, hogy a múlt héten jó néhány nagy technológiai részvény árfolyama korrigált, a 10 legjobban shortolt részvényen az eladási pozíciók vesztesége összesítve elérheti már a 7,7 milliárd dollárt január eleje óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!