Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ellentétanalízis szempontjából talán jobb hír nem is érkezhetett volna a tőzsdék számára. Dacára ugyanis annak, hogy az amerikai S&P 500-as index rekordmagasságokba emelkedett, a befektetők nagyon tartanak egy közelgő tőzsdei összeomlástól. Emiatt rekordszintre emelték portfólióik készpénzállományát, kétségbeesetten vásárolnak esés elleni védelmet, s kiszálltak az európai és japán részvényekből - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.

A megkérdezett 197, összesen 537 milliárd dollár befektetéséért felelős alapkezelő válaszaiból kitűnik, hogy portfólióikban tovább emelték a készpénz arányát, 5,8 százalékra, a júniusi 5,7 százalékról. Ez a legmagasabb érték 2001 novembere, a szeptember 11-i terrortámadásokat követő időszak óta. Sem a Lehman Brothers 2008-as összeomlása, sem a görög adósságválság, sem az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos viták nem tudtak olyan helyzetet teremteni a piacon, hogy a befektetők ennél magasabb arányban tartsanak készpénzt az eszközárak esésétől való félelem miatt.

Készülnek a zuhanásra

A másik jel, ami a fokozódó félelmet mutatja, hogy a portfóliómenedzserek egyre nagyobb - 2008 óta a legnagyobb - arányban próbálják bebiztosítani portfólióikat különböző eszközökkel a tail riskek ellen (tail risknek nevezik azt a kockázati tényezőt, amelynek bekövetkezési valószínűsége alacsony, azonban általános romboló hatással lenne az eszközök és piacok nagy részére). Már kevesebb, mint nettó 25 százalékuk válaszolta azt, hogy nem vásárolt ilyen típusú védelmet opciók, vagy egyéb eszközök formájában, ez a legalacsonyabb érték 2008 óta.

A tail riskek közül az első helyre a befektetők szerint a geopolitikai kockázatok léptek, nettó 59 százalék szerint most ez az, ami a leginkább fenyegeti a piacokat. Második helyen, nettó 52 százalékkal a protekcionista gazdaságpolitikák előretörése szerepel. Szintén a kockázatkerülést mutatja, hogy nettó 37 százalék a szokásosnál alacsonyabb kockázatot fut a kezelt portfólióin, ez 2012 óta a legmagasabb érték.

Lassulhat a világ, a Brexit csak a kezdet

Bár csak nettó 17 százalék szerint valószínű a következő 12 hónap során, hogy a globális gazdaság recesszióba süllyedne, azonban mindössze nettó 2 százalék gondolja úgy, hogy erősödni is képes a világgazdaság ezen az időtávon.

A részvénypiaccal szembeni bizalmatlanság másik erős jele a részvény-allokációk alakulása. A válaszadók nettó 1 százaléka alulsúlyozza a részvényeket a kezelt portfóliókon belül. Bár az arány alacsony, azonban a felmérésben 2012 óta nem volt példa arra, hogy a szereplők a követett stratégiához képest kisebb arányban tartsanak részvényeket. Azt, hogy ez az állapot több hónapon keresztül fennmaradjon, utoljára 2008-2009-ben láthattuk.

Kiszerettek az európai részvényekből

A befektetők különösen "kiszerettek" az európai részvényekből. Az európai részvények aránya a portfóliókban 3 év óta első ízben került alulsúlyozott pozícióba, s a Brexit szavazást követően a felmérés történetében a legnagyobb havi csökkenését szenvedte el. A megkérdezettek harmada arra tippel, hogy a következő három évben egy újabb uniós tagállam dönthet majd a kilépésről. A Brexit hatására az alapkezelők folyamatosan keresik a beszállási pontokat a brit részvények shortolására. Az ilyen pozíciót felvenni szándékozók aránya 2009 óta nem volt ilyen magas.

Nem csak az európai, de a japán részvényekkel kapcsolatban is nőtt a bizalmatlanság. Az európaihoz hasonló arányban csökkent a japán részvények súlya, miközben a befektetők 2013 óta nem látott mértékben gondolják úgy, hogy a japán jen a jelenlegi árfolyamokon túlértékeltnek tekinthetők.

A folyamat nagy nyertesi a feltörekvő piaci részvények voltak. Az ezeket felülsúlyozók aránya az egy hónappal ezelőtti 6 százalékról 10 százalékra emelkedett, ez 22 hónapos csúcsot jelent.

Jöhet a helikopterpénz

A megoldást a növekvő számú problémára az alapkezelők a további monetáris enyhítéstől várják. Nettó 44 százalékuk van azon a véleményen, hogy a monetáris politika jelenleg túl restriktív és további lazítás lenne szükséges, ez a felmérés történetében szintén rekordnak számít.

Eközben 39 százalékuk úgy véli, hogy a következő 12 hónap során az egyik vezet jegybank beindítja az úgynevezett helikopterpénz-politikáját. Ez azt jelenti, hogy az adott jegybank pénznyomtatással fedezi a kötlségvetési stimulust az adott gazdaságban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!