A jelek szerint a befektetők nem bíznak igazán abban, hogy megoldódik a helyzet az amerikai költségvetési szakadék ügyében. Az EPFR Global adatai szerint a múlt szerdával végződő héten összesen 9 milliárd dollárnyi tőke távozott az amerikai részvénypiacon befektető alapokból, ez eddig az idén mért legnagyobb összegű kiáramlás. A második legtöbb pénz az október 25-vel végződő héten távozott ezekből az eszközökből, közvetlenül az amerikai elnökválasztást megelőzően, amikor vélhetően szintén a költségvetési problémákkal kapcsolatos aggodalmak domináltak a piacon - írja a CNBC.

A kivont pénz nagy része vélhetően pénzpiaci alapokba áramlott, ezek a héten 21,8 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást regisztráltak, ez a harmadik legmagasabb érték 2012-ben. Mindezt annak ellenére, hogy az ilyen konstrukciók hozama az alacsony kamatok miatt alig haladja meg a nulla százalékot.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


Néhány piaci vélemény szerint a kiáramlás még akkor is folytatódna a részvényalapokból, ha sikerülne megegyeznie a kongresszusnak, s elkerülhető lenne az adókedvezmények automatikus megszűnése és a kiadáscsökkentések szintén automatikus életbe lépése. Ahhoz ugyanis, hogy egyensúlyba lehessen hozni az amerikai költségvetést, mindenképpen adóemelésekre és kiadáscsökkentésre lesz szükség, ezen belül a tőkenyereségekre, és az osztalékokra kirótt adók növelésére is - írta a portál.

Mások szerint viszont megvan az esély arra, hogy a lakossági befektetők - mint a történelem során oly sokszor - ismét rosszkor adnak el, s ha megszületik a megegyezés a költségvetés ügyében, az hatalmas áremelkedést indíthat el a részvénypiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!