A Kúria hétfői döntésére adott reakcióként tegnap a 300 forint alá esett az euró árfolyama a forinttal szemben, s ma reggel már a 298 forintos szint alá is ellátogatott a kurzus, innen azonban egyelőre visszapattant 298 forint fölé. Az erősödés, legyen az rövid vagy hosszútávú mindig pozitív jel egy árfolyam szempontjából, a most bekövetkezett azonban sajnos még nem elegendő arra, hogy hosszabb távon is optimistává tegye a képet technaikai szempontból. Az igazán pozitív jel a grafikonon az a kilakult duplacsúcs alakzat, amelynek alját - völgyét 300 forint magasságában törte a kurzus, ebből célárat is leget számolni, ez ha teljesülnek, akkor nagyjából 296-296,3 forint magasságába várhatjuk az erősödés célját.

Alig maradt tér lefelé

A negatív, hogy egyelőre nincs arra utaló jel technikailag, hogy ennél sokkal erősebb forintot lehetne várni középtávon. A 296 és a ma reggeli forint csúcs közötti zónában ugyanis elég sok fontos szint húzódik, s ezek áttörése esetén lehetne reménykedni a tovább erősödő forintban. Itt található az a mélypont, ahonnan a legutóbbi forintgyengülési hullám indult, amely 303 forint fölé vitte a keresztárfolyamot, itt húzódik az a hosszabb távú csökkenő trendvonal is, amelyet jó egy hónapja áttört az árfolyam, s valamivel 297 forint felett található két fontos mozgóátlag is, az 50 és a 200 napos.

Kialakult a halálkereszt

További kedvezőtlen jel, hogy az 50 napos mozgóátlag alulról keresztezte a 200 naposat, amellyel kialakult a grafikonon az úgynevezett halálkereszt formáció. Bár ez a kereszteződés - mint általában a mozgóátlag kereszteződések - önmagában nem annyira halálos, mint beceneve mutatja, azonban mindenképpen ront a technikai képen (mivel két egyszerű számtani átlagról van szó, amelyeket jellemzően záróárakból számolnak, ezért grafikonrajzoló programja válogatja, hogy a két szám mit mutat most, attól függően, melyik időpontot választja a program zárásnak).

Ráadásul érvényben van az euró-forint grafikonon a sokéves emelkedő trendvonal is, ez jelenleg valamivel 294 forint alatt húzódik. Ugyanakkor a forinterősödés elegendő volt arra, hogy az árfolyam kitörjön rövidebb távú emelkedő trendjéből, a trendvonal töréséből számolt célárfolyam viszont a dupla csúcs alakzathoz hasonlóan nincs sokkal a ma reggeli szint alatt. Ezzel azonban a korábban kedvező jelnek értékelt túlvettség is végképp megszűnt a grafikonon, az RSI mutató lassan olyan szintre ér, ahonnan nyugodtan folytatódhatna a korábbi forintgyengülő trend. Így a mostani erősödés egyelőre még felfogható a korábbi hosszabb távú háromszögből való kitörés visszatesztjének, az ebből számolt 318 forint körüli célár technikailag még mindig fenyeget.

EUR/HUF napos
Kép: Alfatrader


A grafikont a technikai elemzés eszközeivel vizsgálva tehát sok rossz és kevés jó jelet lehet felfedezni.

Kedvező fejlemény:

- letört a meredek emelkedő trendvonal (az ebből számolt célár teljesült)

- trendfordító alakzat jelent meg a grafikonon (ennek célárfolyama is nagyjából teljesült)

- letört az emelkedéshez tartozó RSI trendvonal.


Negatív jelek:

- életben van a hosszútávú emelkedő trendvonal

- az árfolyam ledolgozta túlvettségét

- két fontos mozgóátlag felett a kurzus, a rövidebb felfelé keresztezte a hosszabbat

- az árfolyam nem jutott el az utolsó emelkedő hullám kiindulási pontja által kijelölt mélypont alá

- a hosszabb távú csökkentő trendvonal sérült

- nem teljesült a hosszabb távú trendvonalak által kialakított háromszög alakzat célára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!