Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a befektetők nem lennének elég pesszimisták a gyenge amerikai vállalati eredmények, a Fed közelgő kamatemelése, a Brexit lehetősége, vagy a kínai gazdaság állapota miatt, akkor most egy technikai jelzés miatt is van miért aggódnia részvénybefektetései miatt.

A Bloomberg tudósításában felhívta a figyelmet, hogy az S&P 500-as index grafikonján az 50 hetes mozgóátlag lefelé keresztezte a 100 hetes mozgóátlagot, s ezzel úgynevezett "halálkereszt" formáció rajzolódott ki. Erre az elmúlt 20 évben mindössze kétszer volt példa, először 2001 áprilisában, 1183 pontos S&P 500-as indexértéknél, illetve 2008 júliusában, 1292 pont magasságában. Az akkor kialakult medvepiacon az index még további 400, illetve 600 pontot csökken, míg elérte mélypontját.

S&P 500-as index, 50 és 100 hetes mozgóátlag
Kép: www.markers.hu


A grafikonon kirajzolódó ronda kép ellenére azért nem ez a jelzés az, ami miatt mindenképpen pánikolnia kellene a befektetőknek, a kereskedők amúgy sem ezt a hosszútávú, hanem a rövidebb távú, 200 napos és 50 napos mozgóátlag egymáshoz viszonyított elhelyezkedését szokták kiemeltebb figyelemmel kísérni. Ezen egyébként április végén pont ellenkező irányú jelzést adtak, "aranykeresztet", az 50 napos mozgóátlag itt felfelé vitte át a 200 naposat.

A két, Bloomberg által előcitált vonal jelentőségét nagyon hosszú távú trendek esetében kell figyelembe venni. A mozgóátlagok a technikai elemzés szabályai szerint - a mellett, hogy önmagukban ellenállásként, vagy támaszként funkcionálhatnak - arra szolgálnak, hogy a hektikus piaci áralakulások mellett jól szemléltessék egy-egy árfolyamban az uralkodó trend irányát. Egy mozgóátlag a szabályok szerint leginkább akkor ad jól képet az adott trendről, ha ahhoz képest "centralizált". Ez annyit tesz, hogy érdemes a vizsgált trend hosszának fele hosszúságú mozgóátlagot választani.

Ebből következik, hogy a Bloomberg által példaként felhozott 100 hetes mozgóátlag egy nagyjából 4 éves trendet, míg az 50 hetes egy kétéves trendet jellemez. A mostani kereszteződés mondandója pedig a nyers grafikonon is jól látszik, a 2012 óta tartó emelkedést követően hosszú konszolidációs időszakot él át az amerikai részvénypiac, ahol az első két év közel 50 százalékos felértékelődését követően az index az elmúlt másfél-két évben inkább csak oldalazni tudott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!