A japán exportőrök részvényeinek árfolyamát erősen megtépázta az a tény, hogy a jen héthetes csúcsot döntve erősödött a dollárral szemben - írja a Marketwatch. A zöldhasú 91,9 jenre gyengült a tokiói kereskedési napon, ahogy a befektetők a szigetország devizájának menedékét választották. Miután az amerikai részvényárfolyamok negyedik napja gyengültek - a Dow Jones ipari átlagnak június 24. óta ez a leghosszabb vesszőfutása - a stratégák a jen erősödéséről beszéltek. A csütörtöki kereskedési napon a tokiói tőzsdén, párhuzamosan a japán deviza erősödésével, mélyrepülésbe kezdtek a szigetországi cégek részvényei: a Hitachi 2,2, a Honda 2,4, a Pioneer 5,9 százalékkal esett. Az irányadó Nikkei index 0,6 százalékkal zárta alacsonyabban a kereskedést. A JPMorgan elemzője szerint a japán deviza további erősödésére lehet számítani, amennyiben a hosszú lejáratú amerikai hozamok tovább esnek. A többi jelentősebb ázsiai börze azonban emelkedni tudott: a Hang Seng index egy, a sanghaji mutató pedig 4,6 százalékkal erősödött. Az arany árfolyamának emelkedése, illetve az Alcoa bejelentése segítette a tőzsdék szárnyalását - a társaság szerint Kína alumínium iránti kereslete emelkedni fog az évben. A válasz nem maradt el: az Aluminium Corporation of China papírjai 7,3 százalékkal emelkedtek Sanghajban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!