Az ÁKK adatai szerint a júliusi 91 milliárd forintos növekményből az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 4,4, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény állománya 6,8, a Kamatozó Kincstárjegyé 78,9, míg a Féléves Kincstárjegy állománya 0,8 milliárd forintot tett ki.

A Kamatozó Kincstárjegy kiemelkedő teljesítményében valószínűleg az újonnan bevezetett adóintézkedés is jelentős szerepet játszott - írja közleményében az ÁKK, utalva arra, hogy a kamat- és árfolyamnyereségre augusztus elsejével 6 százalékos (egészségügyi hozzájárulást) ehót kell fizetni azoknál a befektetéseknél, amelyek a kamatadó-fizetés hatálya alá tartoznak, kivéve a forintban denomimált állampapírokat.

Az év első hét hónapjában 426,6 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyekre 331,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 5 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,8 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekre együttesen 21,8 milliárd forint jut.

Július végére a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 1412 milliárd forintra emelkedett. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyek állománya 766,4 milliárd, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 306,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvény 324,2 milliárd, a Féléves Kincstárjegy állománya 15,3 milliárd forintra nőtt.

Az ÁKK közölte azt is: az előző havi lassuló értékesítést követően júliusban jelentősen javult a Prémium Euro Magyar Államkötvény (PEMÁK) eladása, ebben a hónapban 44 millió euró értékben vásároltak a befektetők. A teljes állomány 1,7 milliárd euróra emelkedett a hónap végére. Az idei hét hónap állomány-növekménye 1,4 milliárd euró. A befektetők júliusban 38 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből.

A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 14,2, a belföldi intézményi befektetőké 82,2, a külföldieké pedig 3,6 százalék - ismertette az ÁKK. A júliusi növekményt vizsgálva a háztartások 43,8, a belföldi intézményi befektetők 55, a külföldiek pedig 1,2 százalékos mértékben vásároltak a PEMÁK-ból.

Az első két sorozatból több lépésben összesen csaknem két milliárd eurót értékesítettek. A harmadik, jelenleg megvásárolható 2016/Y elnevezésű, 3,95 százalék induló kamatozású, 500 millió euró mennyiségben kibocsátott államkötvényből július végéig 81 millió eurónyi kelt el - áll a közleményben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!