Nagyon küzdöttek a múlt héten az amerikai részvénypiacok, hogy végre megtalálják az igazi irányt. A gyenge első negyedéves GDP adatot követően most a pénteki munkaerő piaci adatra figyelhetnek a befektetők, s ebből dönthetik majd el, a gyengeség átmeneti volt, vagy pedig egy hosszabb lejtmenet kezdődött - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A várakozások szerint a pénteki adat azt mutatja majd, hogy az amerikai gazdaságban 213 fővel nőtt a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma áprilisban a márciusi 126 ezer fő után.

Az elmúlt két hétben mindenesetre mozgalmasabbá vált az élet az amerikai részvénypiacon. A volatilitás növekszik, az S&P 500-as index átlagos napon belüli mozgása 17,8 pontra nőtt a március elejei 12,43 pontról - mutat rá az elemzés. A bizonytalanságot láthatóan a legalábbis vegyes jelzéseket adó makroadatok táplálták.

Hangulatjavító Fed

Az első negyedéves vállalati gyorsjelentések eredményszinten ugyan meghaladták az elemzői várakozásokat, azonban az árbevételi adatok csökkenést mutattak, a legnagyobb vesztes - mint az várható volt - a gyenge olajártól sújtott energetikai szektor volt. A rosszabb a jobb elve eközben megint érvényesült a piacon. A makrodadatok gyengék lettek, köztük a stagnálás közeli szintre süllyedő gazdaságról tanúskodó első negyedéves amerikai GDP adat, azonban pont emiatt a piaci szereplők egyre inkább a Fed kamatemelésének csúszására számítanak, ami javítja a hangulatot.

Nagyon sok ellentétes trend érvényesül most a piacon, s ez okozza a volatilitás növekedését és az elég szeszélyes mozgásokat - mondta a hírügynökségnek Michael Mullanbey, a Fiducary Trust befektetési igazgatója. Nem látok most olyan eseményt a láthatáron, ami azt eredményezné, hogy az emberek falkákban rohanjanak részvényt vásárolni. Még a munkaerő-piaci adat sem lesz ilyen - vélekedett. Az S&P 500-as index alig egy százalékra van nemrég beállított csúcsától, s ilyen helyzetben a piac elég érzékeny lehet egy hirtelen érkező eladási hullámra.

Egyedi jelenség

A múlt heti események mindenesetre elég egyediek voltak abból a szempontból, hogy a részvények és a kötvények együtt gyengültek. A kétéves német államkötvények már tavaly augusztus óta negatív hozammal forognak, s az alacsony hozamkörnyezet elvileg a részvénypiacra kéne, hogy terelje a befektetőket. A múlt héten azonban megugrottak a kötvényhozamok, s ez pedig részvények csáberejét csökkenti. A Reuters szerint egyébként az emelkedő kötvényhozamok okolhatóak azért, hogy az olyan szektorok, amelyek stabil osztalékhozamukkal elvileg jó alternatívát nyújtanak a kötvényekből kiábránduló, de azért biztonságos befektetésre vágyóknak - ilyenek a közműcégek és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok - a leginkább megszenvedték a múlt heti eladási hullámot.

Úgy tűnik, most egy újraárazási folyamatnak vagyunk a tanúi - mondta Jack Ablin, a BMO Private Bank befektetési igazgatója. A részvények drágák historikus összehasonlításban, az egyetlen dolog, ami vonzóvá teszi őket, azok az alacsony kötvényhozamok. De nem is az összeset, a bóvlikötvényekhez képest a részvények már drágák. Az S&P 500-as index átlagos hozama (a P/E hányados reciproka) 5,8 százalék körüli, míg a bóvlikötvényeknél ez a szám 6,45 százalékos.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!