Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő lépése nem meglepő, hiszen egyre jobban látható, hogy az olajár esése nem csak azokat a kisebb kitermelőket érinti kedvezőtlenül, akik hitellel finanszírozták növekedésüket az amerikai palaolaj és palagáz forradalom idején, hanem az olyan nagy, pénzügyileg stabilabb cégeket is megviseli, mint az Exxon Mobil, vagy a Chevron.

A palaolaj és palagáz szektor három vezető képviselője, a Continental Resources, a Southwestern Energy, valamint a Hunt Oil az S&P döntése értelmében befektetési kategóriából bóvli kategóriába került. A Chevron, az EOG Resources, az Apache és a Devon Energy egyaránt alacsonyabb besorolást kapott, ezek a cégek azonban maradtak a befektetési kategóriában.

Az Exxon Mobil, mely azon kevés amerikai cég egyike, akik az S&P-nél AAA-besorolással rendelkeznek, leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára került most. A hitelminősítő jelezte, hogy az Exxon Mobil minősítéséről 90 napon belül hoz döntést.

Az S&P azt követően hozta meg döntését, hogy a WTI és a Brent esetében is lefelé módosította hosszabb távú olajár előrejelzéseit. Ez alapján mindkét olajfajtánál 40,45 és 50 dollár az idei, a 2017-es és a 2018-as évi átlagos árvárakozás. 2014 decemberében a hitelminősítőnél a hosszú távú Brent olajár várakozás még 85 dollár volt.

Az S&P jelezte, azoknál a cégeknél, ahol változott a besorolás, a jövőben várhatóan tovább csökkennek majd a beruházások, a hatékonyság pedig tovább javulhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!