Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hirtelen hozamzuhanás az amerikai állampapírpiacon fájdalmasan érintett számos befektetési alapot, amelynek kezelői az amerikai gazdaság növekedésére és a kamatok jövőbeni emelkedésére pozicionálták portfólióikat. De nem jól sültek el a két nagy amerikai jelzálog finanszírozó cég, a Fannie Mae és a Freddie Mac várható összeolvadása miatt megnyitott pozíciók sem - írja a Financial Times.

Az eddigiek alapján az október rosszabbul sülhet el a hedge fundok számára, mint a szeptember, akkor átlagosan 0,75 százalékos bukást hoztak össze az alapok. A lap szerint még az iparág nagyágyúinak neveivel fémjelzett alapok sem teljesítettek jól, a veterán hedge fund menedzser Julian Robortson Tiger Managementnél kezelt alapja például a technológiai részvények mélyrepülése miatt produkált masszív veszteségeket. Claren Road, a Carlyle Groupnál a Credit Opportuinities alapnál hozott össze 11 százalékos veszteséget október eleje óta.

A Financial Times szerint sok alap gyorsan csökkentette pozíciói méretét, ahogy az elmúlt hetek lejtmenetében megnőtt a volatilitás a piacokon, s sokan a szerdai nagy tőzsdei áresés és állampapír piaci hozamzuhanás közepette kapituláltak.

A zuhanó olajárfolyam is sokakat megtréfált. Az elmúlt hónapokban ugyanis egyre népszerűbb volt a profik körében az olaj várható áremelkedésére játszani. Sokan azt gondolták, hogy ha valóban beindul a tartós gazdasági növekedés, akkor az az olaj árát is magával húzza majd, ezen az alapon nem csak olajat, de olajipari és energetikai részvényeket is vásároltak. Ráadásul az olajipari társaságok nagy hozamú kötvényeket, s most ezek vásárlóinak is jelentős veszteségeket kellett elkönyvelniük. A brent kőolaj dollárban számított árfolyama június közepe óta mintegy negyedével esett.

Egyedi események is sújtják a hedge-fundokat. Az Abbvie gyógyszeripari cég például visszavonja a Shire Pharmaceuticals részvényeire tett ajánlatát, s a felvásárlásból profitálni próbáló alapoknak ez érzékeny veszteségeket okozhat. A Shire részvényesei között ott vannak John Paulson alapjai is, de a felvásárlásra játszottak a szintén híres Magnetar, Elliott és Janus Capital alapjai is. Sok társasági eseményekre szakosodott arbitrázs alap is tőkeáttételes vételi pozíciókat vett fel a felvásárlásra készülve.

A hedge fundok láthatóan levágták kitettségüket a nagy esés és a növekvő volatilitás láttán. Azonban az igaz veszélyt számukra most az jelenti, ha kimaradnak nagy felpattanásából, amely bármelyik pillanatban bekövetkezhet - mondta Dixon Boardman, az Optima igazgatója a lapnak. Az FT szerint a piac szerda délutáni magára találása már jórészt annak volt köszönhető, hogy szerencsétlenebbek túl voltak már a vételi pozíciók likvidálásán, s a shortosok pedig elkezdték zárni pozícióikat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!