Érezhető, azonban még nem annyira látványos fordulatról számolhatnak be első negyedéves gyorsjelentéseikben a vezető magyar tőzsdei társaságok, s ezért könnyen lehet, hogy a piac egy kicsit előreszaladt magához képest - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető részvénystratégája a Napi.hu-nak. Az első negyedéves gyorsjelentési szezon igazán érdekes része holnap indul a Budapesti Értéktőzsdén a Richter számaival, a héten jelent még a Mol, a jövő héten a Magyar Telekom és az OTP számai érkeznek.

Az Erste elemzőinek várakozásai szerint a tavalyi negyedik negyedéves közel 60 milliárd forintos veszteség helyett a tőzsdei cégek összesített profitja az első negyedévben nagyjából 26 milliárd forint körüli alakulhat. Ez fellélegzést jelenthet a tavaly év végi nagy veszteségek után, az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a négy nagy tőzsdei cég jobb időkben elvileg 100 milliárd forint körüli eredményt kéne termeljen eredményszinten negyedévenként - mondta Miró.

Nagyot mehetett a Mol

A nagy javulás a nettó profitok szintjén jórészt a Molnak lesz köszönhető, az olajipari társaság az Erste várakozásai szerint a tavalyi utolsó negyedéves 60 milliárd forintot meghaladó mínusz után idén az első negyedévben 20 milliárd forintos nettó eredményt tud majd felmutatni. A Mol esetében ez elsősorban árfolyamhatásoknak tudható be, azonban az olajipari cég esetében inkább a tisztított EBITDA (amortizáció, kamatok és adózás előtti profit) az a szám, amit a befektetők figyelnek. Ez várakozásunk szerint 140 milliárd forint lehetett az év első három hónapjában, a tavalyi negyedik negyedéves 146 és a tavalyi első negyedéves 104,5 milliárd forint után - mondta Pletser Tamás, az Erste iparági szakértője.

Ő optimista a Mol várható teljesítményével kapcsolatban. A Mol üzletágai eltérő teljesítményt mutathatnak majd. A finomítás és marketing várhatóan jól teljesített a gyenge olajárnak és az erős finomítói marzsoknak köszönhetően, a kutatás termelés üzletágra viszont kedvezőtlenül hathatott az alacsony olajár. Pletser szerint egyébként a piac jelenleg arra számít, hogy év végéig jelentősen csökkenhetnek a jelenleg magas finomítói marzsok Európában, azonban szerinte megvan rá az esély, hogy ez, a Mol számára is kedvező felállás akár hosszabb ideig fennmaradjon.

Fordulhat a Richter

A Richter euróban számolva Oroszország kivételével várhatóan az összes piacán az árbevétel növekedéséről tud majd beszámolni - mondta Miró. A cég összesített árbevétele így a tavalyi első negyedévhez képest nagyjából 1 százalék körüli mértékben növekedhetett. Az operatív eredmény 16, a nettó eredmény 30 százalékkal emelkedhetett. Az operatív eredmény szintjén 11,9 milliárd forintos adatra számítanak, nettó eredmény szintjén 12,5 milliárdra, mindkét adat magasabb a portfolio.hu által számított piaci konszenzusnál.

Jót tehet a Richternek, hogy a tavalyi negyedik negyedéves pénzügyi veszteség várhatóan nem fog megismétlődni. Akkor a rubel drasztikus értékvesztése miatt szenvedett pénzügyi soron a társaság, most viszont a negyedéves záróárak tekintetében erősödött a rubel, s ez pozitív pénzügyi eredményt hozhat.

Nagy csodát nem mutat a Telekom

Elég szerény növekedést mutathat majd fel a Magyar Telekom várakozásaik szerint, azt sem nettó eredmény szintjén. Úgy vélik a távközlési cég az idei első három hónapban 2,7 milliárd forintos nettó eredményről adhat majd számot, a tavalyi első negyedévben 4,8 milliárd forintot ért el a cég.

Bár EBITDA szinten lesz egy enyhe javulás tapasztalható a cégnél, 42 milliárd forint lehet a tavalyi utolsó negyedéves 41,8 milliárd és a tavalyi első negyedéves 40,6 milliárd forint után, azonban a cég tavaly elég sok beruházást hajtott végre, s ez emelheti az amortizációs költségeket. Árbevétel szintjén 2 százalékos bővülésre számítanak a brókercég szakértői.

Az OTP-nél még odébb van a fordulat

Az OTP várhatóan nettó eredménysoron még mindig veszteségről lesz kénytelen számot adni, 6,9 milliárd forintos mínuszra számítanak az Erste elemzői. Persze ez ezúttal is jelentős korrekciós tételeknek lesz köszönhető, ezek nélkül ugyanis már a a tavalyi negyedik negyedévhez képest szép növekedés lenne. A korrekciós tételek nélkül számolt eredményre az Erste szakértői 24 milliárd forintot várnak. Ez ugyan alacsonyabb a tavalyi első negyedévesnél, azonban magasabb, mint a tavalyi utolsó negyedévben felmutatott 10,9 milliárd forint.

A negyedévben a legnagyobb korrekciós tételt a bankadó elszámolása jelentheti. A tavalyi első negyedévhez képest szinte minden bevételrontó csökkenés lesz tapasztalható, ezt részben kompenzálhatja az, hogy kisebbek lehettek a bank kockázati költségei és a megképzett céltartalékok is csökkenő tendenciát mutathatnak. A banknál végrehajtott költségcsökkentési program is érezteti majd pozitív hatásait.

A bankoknál egyébként az első negyedévben még a devizahitelesekkel történő elszámolás is hozhat viszonylag nagy egyszeri költségeket is. Ennek ellenére a következő negyedévekben a forintosítás várhatóan kedvező hatást fog gyakorolni a következő negyedévekben a bank tevékenységére, várhatóan ennek köszönhetően a céltartalékolás üteme is csökkenni fog és a piac is kiszámíthatóbbá válik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!