Az euró rendkívül sérülékennyé vált, s további csapások érhetik - vélik a Barclays elemzői friss előrejelzésükben, amelyet a CNBC összefoglalója idéz. A befektetési bank szakértői arra számítanak, hogy egy nagyobb, több évig is kitartó lefelé tartó trend alakulhat ki az euró piacán az eurozóna gazdaságának lassulása és az erre adott jegybanki válaszok nyomán.

Az euró számára az újabb lökést a lejtmenetben egy, Mario Draghi euróövezeti jegybankelnök által a Verslo Zinios című litván üzleti lapnak adott interjú adta meg. Ebben Draghi kifejtette, az eurozóna gazdasága a második félévben ugyan mérsékelt ütemben növekedhet, azonban csak az ECB további ösztönző lépéseinek köszönhetően. Ígéretet tett arra, hogy az ECB további lépéseket tesz, ha szükségessé válik a régió gazdaságának támogatása érdekében. Hétfőn Draghi ez Európai Parlament előtti beszédében már jelezte, az ECB hajlandó további lépéseket tenni a defláció elleni küzdelemben és a gazdasági növekedés élénkítése érdekében, a mostani interjú ezt a kijelentését erősítette - írja a portál.

A Barclays az ECB elnökének nyilatkozatai, valamint a kedvezőtlen német üzleti bizalmi indexek közlése után alaposan csökkentette az euró árfolyamára adott 12 hónapos előrejelzését. Úgy vélik, a közös deviza jegyzése a dollárral szemben az 1,1-es szintig is csökkenhet, korábban 1,25-ös célárfolyammal számoltak.

Persze nem csak a Barclays, de a többi befektetési bank elemzői is igyekeznek lépést tartani az árfolyam drasztikus esésével. A Société Générale szakértői is beszálltak az egyre durvább célárakat eredményező versenybe. Ők 1,17-re várják az euró/dollár keresztárfolyamot 2016 végéig fundamentális alapon, ha néhány feltétel teljesül. Modelljükben azzal számolnak, hogy a VIX index viszonylag alacsony szinten marad, a spanyol kötvényhozamok nem nagyon mozdulnak el a németekhez képest, az amerikai hozamgörbe meredekebbé válik és a Fed a dollár irányadó kamatlábát 2,5 százalékig emeli. Ha bármelyik peremfeltétel drasztikusabban változik, akkor ők sem zárnak ki egy 1,1-es keresztárfolyamot.

euró/dollár napos
Kép: A nagyobb képért kattintson!

 


Ugyanakkor annak, aki spekulációs céllal szeretne dollárt vásárolni euró ellenében nem árt megfontolnia döntését. Az árfolyam az elmúlt időszakban meglehetősen túladottá vált, a 14 napos RSI mutató olyan mélységbe süllyedt, amire az elmúlt évtizedben nagyon ritkán volt példa. A keresztárfolyam ráadásul egy elég erős támaszzónát tesztel jelenleg, s a gyors dollárerősödés miatt ha beindulna egy korrekció, az akár nagyobb visszapattanást is eredményezhet, masszív átmeneti euró erősödéssel. Nem árt figyelembe venni azt sem, hogy a dollár számára kedvező hírek nagy részét rövidebb távon már beárazta a piac, s mostanra már szinte az összes jelentősebb szereplő szélsőségesen pesszimistává vált az euróval szemben, ami szintén segítheti egy erőteljesebb korrekció kialakulását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!