Október 3-ára hívta össze a csődeljárás alatt álló E-Star Nyrt. igazgatósága a társaság közgyűlését, amelynek napirendjére a 2012-es mérleg elfogadását tűzte. A féléves késedelmet a cég helyzete magyarázza, a három országban működő energiaszolgáltató tavaly december 7-e óta csődeljárás alatt áll.

Hiába sikerült megegyeznie hitelezőivel (10 milliárd forintnyi piacon lévő kötvényéből nyomott áron tavaly 3,5 milliárdnyit sikerült visszavásárolnia) arról, hogy azok maximum 50 millió darab erejéig részvényt kapnak követelésük fejében (a jelenlegi részvényszám 2,6 millió), ezt a bíróság első fokon elutasította. A cég fellebbezett, de pillanatnyilag nem tudni, csőd, vagy felszámolás vár a cégre.

Az E-Star egyébként az első félévben az előző évhez képest megfelezte árbevételét, ami 11,7 millió eurót tett ki; ennek 87 százaléka Lengyelországból származott. A 3 millió eurós EBITDA, 2 milliós adó előtti és mintegy 1 milliós nettó eredmény ad némi reményt a kilábalásra, mint ahogy a december óta 64 millió euróról 50 millióra csökkent kötelezettség-állomány is, de a jövő a másodfokú ítéleten múlik.

A társaság egyébként közzétette tisztviselői díjazását is, ebből kiderül, hogy a három igazgató dollárban meghatározott részesedése fejenként évi 6 milliót, az öt felügyelőbizottsági tagé évi 1 millió forintot visz el, igaz, a cég helyzetét látva az igazgatótanács-tagok alighanem teljes munkaidőben dolgoznak...

Az E-Star részvénye az utóbbi hetekben a 80-100 forintos sábvan stabilizálódott (ma 100 forint), vagyis a piac még jelen állapotában is csaknem 1 millió euróra értékeli az egyébként negatív saját tőkével rendelkező céget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!