Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A font augusztus óta nem látott lejtmenetbe kezdett az euróval és a dollárral szemben, miután kezdi éreztetni a hatását a brit gazdaságon, hogy a szavazók többsége júniusban a brexit mellett döntött - írja a Bloomberg. Miközben a szigetország makrogazdasági adatai romlanak, az EU némi javulást mutat.

Az angol fizetőeszköz pénteken már a hatodik egymást követő nap gyengült az euróval szemben, a dollárhoz képest pedig két hete lejtmenetben van. A hét utolsó munkanapján napvilágot látott adatok szerint a feldolgozóipar és az építőipar teljesítménye is csökkent januárban az egy hónappal korábbihoz képest. A lakáspiaci kereslet hat hónapos mélypontra esett, a szolgáltató szektor februárban öt hónapja nem látott lassú tempóban bővült.

Változott a trend

A brexitreferendumot követően erős számok láttak napvilágot, amiből a kilépés hívei azt a következtetés vonták le, hogy a brexitnek nem lesznek olyan negatív következményei, amilyenekről a bennmaradás hívei beszéltek. Ezután azonban fokozatosan romlani kezdtek a mutatók.

A brit gazdaság erejét az elmúlt időszakban a fogyasztói hitelek növekedése adta, ami fenntarthatatlan - véli Erik Weismann, az MFS Investment Management vezető elemzője. Szerinte a font tovább fog gyengülni az év során és a brit gazdaság a brexit miatt nem fog igazán magához térni. A kilépés éveken át fékezni fogja a gazdasági növekedést.

A font az elmúlt héten valamivel több, mint egy százalékkal gyengült az euróval és a dollárral szemben is. Az euró/font árfolyam 0,8929, az dollár/font 0,8748 volt a hét utolsó munkanapján. Az eurót erősítette az Európai Központi Bank vezetőinek csütörtöki megállapítása, miszerint végre visszatért az áldásos infláció az eurózónába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!