A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Jelenleg nagy a hurráoptimizmus a piacokon, a Dow Jones Industrial Average tegnapelőtt négy éve először kinézett 13 000 pont fölé, míg a DAX a hétezer pont felé kacsingat. Az év eleje óta tartó emelkedést azonban elsősorban nem a fundamentális tényezők határozzák meg − mondta a Napi Gazdaságnak Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Az indexeket a jegybanki akciók folytán a rendszerbe folyamatosan csatornázott hatalmas tőkebeáramlás hajtja, s míg a Dow Jones ipari átlaga négyéves csúcsra erősödött és a DAX is szárnyal, addig a növekedési prognózisokat világszerte nyesegetik vissza és a magas államadósságok lefaragását szolgáló intézkedések kidolgozása is várat magára − mondta Kuti.

A következő hetek még az optimizmus jegyében telhetnek, amihez hozzájárulhat az ECB február utolsó napjára időzített második refinanszírozási tendere is (ennek során ezermilliárd eurós banki keresletet is elképzelhetőnek tartanak elemzők). A részvények azonban részben már a négy évvel ezelőttinél is magasabb értékeltségi szinten forognak és a hangulatindexek is rosszabb képet mutatnak. Így márciusban Kuti szerint 5-6 százalékos korrekció következhet a nemzetközi piacokon. További kockázati tényező lehet, hogy idén több országban is választások lesznek, a németeknél tavasszal két tartományi, Görögországban parlamenti, míg ősszel az USA-ban elnökválasztás, így az esetleges adóemeléseket is nehezebb lesz átküzdeni.

Már elértük az emelkedés végét?

A magyar piac viszont, úgy tűnik, már elérte emelkedése végét, bár az év eleje óta a BUX 13 százalékot erősödött, a február önmagában már mínuszos. Az elmúlt heteket inkább a szűk oldalazás jellemezte, az egyre tolódó IMF-megállapodásig még rögös lehet az út, ráadásul a kohéziós alapok kifizetéseinek esetleges befagyasztása sem buzdítja vételre a befektetőket − véli Kuti.

A szakember szerint így egy hónapon belül az OTP 3700−3800 forintra korrigálhat, míg a Mol 18 000 forintig csoroghat le. A Richternek a gyógyszerkassza további megvágása semmiképpen sem lenne jó hír, amennyiben ez a kormányzati elképzelés körvonalazódik, úgy 36 000−37 000 forintra eshet az árfolyam, igaz, a Cariprazine-teszteredmények bejelentése elhozhatja az emelkedést is. A Telekom esetében 540−550 forintos árfolyamra számít Kuti, előtte viszont az osztalékrallyból összejöhet még egy kör felfelé.

Nem túl rózsás kilátások

A jelentős emelkedés után szintén 3−5 százalékos korrekcióra számít Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája is. Ebben szerepet játszhat, hogy a nemzetközi gazdasági környezet kilátásai sem túl rózsásak. A német növekedés sem olyan robusztus, mint amilyennek tavaly ősszel tűnt (a kilátások kapcsán a mai Ifo-index lehet érdekes indikátor), ráadásul a világgazdasági növekedést a magas olajár is visszafoghatja.

A nemzetközi piacokon már talán túlzottan is optimistává váltak bizonyos iparágak kapcsán a befektetők, a ciklikus szektorok szereplői közül több is csúcsra jár, így mindenképpen érik már egy korrekció. A nagyobb esésnek azonban a világ négy vezető jegybankjának likviditáspumpája gátat szabhat a szakértő szerint.

Kifulladt a növekedés

A magyar piacon a részvényeknél nagy növekedési potenciált nem lát Móró, igaz, a jelentési szezon némileg árnyalja a képet. Összességében a környezet inkább a kötvényeknek (ezen belül is a devizában denominált vállalati papíroknak) kedvez. A szakember szerint aki részvényben gondolkodik, inkább meglévő papírjait adja el most, majd veszi vissza olcsóbban. Shortok nyitásához viszont még nem járnak elég magasan az árfolyamok, nagyobb vételekkel pedig érdemes lehet egy komolyabb korrekciót kivárni a stratéga szerint.

Az egyes papírok kapcsán a Telekom az osztalékrally zömén már túl lehet, a várakozások miatt esetleg még megközelítheti az árfolyam a 600-as szintet, de komolyabb emelkedés már kevéssé valószínű. A Mol esetében a magas olajár a kutatás-termelés szegmens szempontjából kedvező, az európai finomítói marzsok azonban továbbra is nyomottak, ráadásul Szíriából gyakorlatilag nem jut pénzéhez az INA, ettől függetlenül az olajtársaság kötvényei jó vételnek bizonyulhatnak.

Fontos szintekhez érkeztek a piacok, amelyeknél most elakadtak; az eddigi két-három pihenő után emelkedés következett, és ezúttal is valószínűbb az oldalazás, mint egy jelentősebb korrekció, a befektetők ugyanis inkább a beszállási pontokat keresik − véli Varjú Péter, az Erste vezető üzletkötője. A szakember szerint a jegybanki akciókkal megtámogatott hangulat továbbra is emelkedést valószínűsít, annak ellenére, hogy akadnak bőven az esést indokló tényezők is. A részvények azonban még nincsenek masszívan túlárazva és a kritikus szinteken adott esetben a shortzárások beindulása lökheti át az árfolyamokat. Varjú ezért továbbra is a DAX, az S&P−500, illetve a DJIA indexek vételét javasolja, a magyar eszközökkel azonban nem árt az óvatosság. A januári nagy nemzetközi emelkedés ugyanis az országgyűlési szünetben érte a hazai piacot, így nem játszottak közre olyan nagy mértékben a politikai kockázatok. A tavaszi ülésszak beindulása viszont hozhat még meglepetéseket, egyelőre úgy tűnik, kezd ismét alulteljesítővé válni a BUX, és Varjú szerint a − kereskedési szempontból előnyös − nagy volatilitás visszatérhet a piacra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!