Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha az elmúlt két évtizedben hatalmon lévő establishment-ellenes kormányzatok történetéből következtetéseket lehet levonni, akkor a világon számos helyen hatalmas részvény-áremelkedés várható a populista irányzatok térnyerésével - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

A XXI. század tíz legismertebb populista vezetője és az adott ország részvénypiacának teljesítményének vizsgálata ugyanis azt mutatja, hogy az ilyen kormányzatok alatt a részvénypiac meglehetősen jól teljesít. A hírügynökség által vizsgált tíz populista vezető hatalomra kerülése utáni három év alatt az adott ország tőzsdéje átlagosan 155 százalékot emelkedett dollárban mérve, s a jó teljesítmény még tíz évvel később is kitartott.

Satyen Mehta, a Neon Liberty Capital Management alapkezelője vizsgálta meg alaposabban a jelenséget és arra a következtetésre jutott, hogy az ilyen vezetők általában rövid távú ösztönzőprogramokat indítanak el az adott ország gazdaságában, ennek érdekében nem riadnak vissza az államadósság akár jelentősebb mértékű emelkedésétől sem. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a részvénypiac jó teljesítménye mellett az ilyen országok külföldi devizában kibocsátott kötvényei már teljesítenek ilyen jól.

A tőzsde szereti a populizmust

A részvénypiac teljesítménye a populista vezetés alatt a befektetők egyik központi témájává vált az elmúlt időszakban, hiszen az Egyesült Államoktól kezdve Indián és Törökországon keresztül egészen a Fülöp-szigetekig sorra lehettek szemtanúi a populista vezetők térnyerésének. Bár a közgazdászok szerint az ilyen intézkedések, mint az import korlátozása, a helyi cégek támogatása és a kormányzati kiadások növelése hosszabb távon kedvezőtlen hatással van a gazdaság növekedési potenciáljára, a Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint a részvény-befektetések ezen országokban igencsak gyümölcsözőek lehetnek évekkel a populista fordulat bekövetkezte után is - áll az összefoglalóban.

Az általános vélekedés szerint a befektetőknek óvatosan kell viszonyulniuk a populista vezetőkhöz, azonban a jelek szerint a részvénypiacok meglehetősen ellenállóak velük szemben. Különösen akkor, amikor kiderül, gazdaságpolitikájuk sokkal kevésbé durva, mint ahogy azt a hatalomra kerülésükkor feltételezték - mondta Mehta.

A "Megtorló" sikerei

A Fülöp-szigetek iskolapéldája azoknak a gazdaságpolitikai lépéseknek, amelyek komoly részvénypiaci áremelkedéseket eredményeztek a múltban. Rodrigo Duterte elnök növelte az infrastrukturális kiadásokat, csökkentette az adókat s ezzel a régió egyik legmagasabb gazdasági növekedését sikerült összehoznia a régióban, mindezt azalatt, hogy folyamatosak a nemzetközi kritikák az emberei jogok durva megsértése miatt. A külföldi részvény-befektetők ennek ellenére optimisták az ország részvényeivel kapcsolatban, az elmúlt hónapokban a februári és márciusi kivonások után 198 millió dollárnyi friss külföldi tőke érkezett az ország tőzsdéjére.

A befektetők nem tudják elviselni, hogy lemaradjanak a vonatról, hogy kihagyjanak egy lehetséges gyors és nagy áremelkedést. Az elnök reformokat vezetett be, hogy fenntartsa a növekedést és vezetési stílusa ellenére népszerű maradt -  mondta Noal Reyes, az 1,2 milliárd dollárnyi vagyont kezelő manilai Security Bank Corp. befektetési igazgatója.

Az elnök uralma alatt elszaporodó, bírósági ítélet nélküli gyilkosságok miatt a "Megtorló" becenevet kapta, már elnöksége első évében becslések szerint ötezer halálos áldozata volt a bűnözés elleni harcnak. Bár ezért kivívta az olyan nemzetközi jogvédő szervezetek, mint az Amnesty International és a Human Rights Watch rosszallását, a befektetők a túlkapásokat szívesen elnézik neki a tőzsde emelkedéséért cserébe.

A baloldali populizmust jobban szeretik

A hatalmas részvénypiaci áremelkedésre populista irányítás alatt számos példát találni, a brazil Lula elnökségétől kezdve Putyin Oroszországán át Lengyelországon és Egyiptomon keresztül egészen Indiáig - folytatja a Bloomberg.

Az olyan népvezérek, akiket baloldalinak szokás nevezni még jobbat tesznek a tőzsdének, mint jobboldali társaik. A baloldali populisták vezetése alatt álló országokban a tőzsdék a hatalomváltást követő három évben átlagosan 221 százalékkal, míg jobboldali fordulatnál 122 százalékkal emelkedtek.

Hosszabb távon kissé nehezebb az elemzés szerint az adatok összehasonlítása, azonban ahol vannak megfelelő adatok, ott a tendencia visszaköszön. A populista fordulatot követő első öt évben az átlagos tőzsdei áremelkedés 355, tíz év alatt 442 százalékos volt.

Mehta, aki a Neon Liberty Capitalnál mintegy 1,5 milliárd dollárnyi feltörekvő piaci portfóliót segít kezelni komoly tapasztalatokkal rendelkezik a kérdésben. Ő alulsúlyozta a dél-afrikai eszközöket az 1994-es választásokat megelőzően, attól tartott ugyanis, hogy Nelson Mandela apartheid ellenes mozgalma a választási ígéreteknek megfelelően államosítási hullámot indít majd a tulajdonosok megfelelő kompenzálása nélkül.

A piac azonban hamar felismerte, hogy Mandela nem csak egy populista, békepárti vezető, de a tőkepiacok barátja is. Három évvel hatalomra kerülése után az ország tőzsdeindex már 41 százalékkal magasabb állt, mint a választások előtt, s az ország legnagyobb kereskedelmi partnerei feloldották az apartheid rezsim miatt bevezetett szankciókat, s az ország komoly gazdasági fordulatot hajtott véget és kilábalt a recesszióból.

Mégis félnek a befektetők

Ennek ellenére a populizmus nagyon sok befektető számára szitokszó maradt. Ray Dalio, a Bridgewater Associates nevű híres hedge-fund alapítója nemrég megkongatta a vészharangot a populizmus globális térnyerése miatt, amely szerinte a 30-as évek óta nem tapasztalt ütemben terjed világszerte. De ettől tart a feltörekvő piaci befektetések bajnokának tartott Michael Hasenstab, a Franklin Templeton portfólió menedzsere is.

Az ő neve ismert Magyarországon, hiszen ő volt hajlandó támogatni a magyar kormányt akkor is, amikor a hitelminősítők sorra rontották le az ország besorolását. Hasenstab pont a populizmus európai terjedése miatt súlyozta át a kezelt alapokat Latin-Amerikába, ahol szerinte a populizmus eltűnőben van.

Jan Dehn, a londoni, 52 milliárd dollárt kezelő Ashmore Group elemzési vezetője szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy a populista vezetők ösztönzőcsomagjai ugyan ugráshoz vezethetnek rövidebb távon a részvénypiacon, azonban hosszútávon ez az ország jövőjének veszélyeztetését eredményezi.

A részvénypiac mellett egyébként a kötvénypiacon is jó hozamokat lehet elérni a diktatúrák alatt.

A csapdába került befektetők jót tesznek az árfolyamoknak

Azt, hogy egy populista hatalom milyen nyomot képes hagyni a tőzsdéken és a tőkepiacokon szintén jól mutatja Venezuela példája. Venezuela államosított egy rakás külföldi céget, s az előrejelzések szerint komoly hiperinflációval néz szembe. Ennek ellenére a nehéz helyzetbe került ország mindeddig eleget tett külföldi kézben lévő kötvényei utáni fizetési kötelezettségeinek, s a helyi tőzsde részvényindexe a világ legjobban teljesítői közé tartozott az elmúlt időszakban. Persze ez utóbbihoz az is kellett, hogy a főleg hazai befektetők a részvénypiacra meneküljenek a az ország devizája, a bolivar összeomlása elől, s a külföldi befektetőknek esélyük se legyen a hivatalos átváltási árfolyamokon kivonni pénzüket az országból.

Mindenesetre Hugo Chavez elnökségének időszaka, akárcsak Argentínában Nestor Kirchner regnálása rámutat arra, hogy a megugró infláció és a tőkeáramlások korlátozása is képes összességében pozitív részvénypiaci teljesítményt generálni. Bár hosszabb távon nem ez az ideális megoldás, a tőkeáramlások ellenőrzése és korlátozása elősegítheti a pénzügyi stabilitást, hiszen nem engedi a tőke külföldre áramlását - írták az Inter-American Fejlesztési Bank szakértői egy 2013-as tanulmányukban a Bloomberg szerint.

Attól populista, hogy osztogat

De nem kell messzire menni (ha valaki nem a hazai eseményekkel akar példálózni), mindjárt itt van a szomszédban Lengyelország példája is. A lengyel tőzsde idén a második legnagyobbat emelkedett, eközben a lengyeleknek megvan a maguk populista vezetője. Andrzej Duda elnök a tüntetések és az uniós kritikák ellenére változatlanul nagy népszerűségnek örvend a lengyelek körében, nem kis részben az ország stabil gazdasági növekedésének köszönhetően.

A populista vezetők definíciószerűen olyan dolgokat tesznek, amelyek népszerűek a tömegek körében, s ez gyakran osztogatást jelent. Ez a fogyasztói bizalom növekedését és a fogyasztás emelkedését eredményezi, ami komoly húzóerőt adhat a gazdaságnak és a piacoknak - mondta Tony Hann, a londoni Blackfriars Asset Management részvénypiaci üzletágának vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!