Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

E-Star

Abszolút pozitívnak értékeli az E-Star lengyel akvizícióját Papp Bernadett, az Erste elemzője. Az EETEK már tavaly ősszel készült IPO-ra Lengyelországban, ami árazási okokból elmaradt. Úgy tűnik, hogy az E-Star jókor volt jó helyen, ezért sikerült megvásárolnia a céget, amelynek nagyobb projektjei jól illeszkednek az E-Star stratégiájához. A 2011-es cél, a lengyel megjelenés ezzel teljes mértékben megvalósul. A tőzsdei megjelenés már korábban megtörtént, sőt az Aviva lengyel nyugdíjalap már márciusban 2,33 százalékos részesedést szerzett az E-Starban - emlékeztetett az elemző.

A lengyel akvizíció fényében felülvizsgált 2011-es és 2012-es EBITDA várakozások közvetetten arra utalnak, hogy a menedzsment óvatosabbá vált a romániai projektekkel kapcsolatban, miután mind Marosvásárhelyen, mind Zilahon kevesebb fogyasztó csatlakozott a rendszerre, mint amennyinek ellátására az képes lenne, illetve mint amennyire a tendert megnyerték.

Az Erste értékelése szerint a lengyel projekt nélkül tízezer forint körül lehet az E-Star részvényének fair értéke, amit a lengyel akvizíció körülbelül 2000 forinttal növel. Az E-Star gyakorlatilag tőzsdére kerülése óta folyamatosan jött ki jó hírekkel, amit a magyar tőzsdei vállalatok közül kevés cég tudott megtenni, így a befektetők figyelme erre a vállalatra koncentrálódott. Papp Bernadett ezzel magyarázta, hogy az árfolyam már korábban 12 ezer forint fölé emelkedett. Kicsit túlzó várakozások alakulnak ki, ilyen környezetben nem lehet csodákat tenni (a bankok például továbbra sem szívesen finanszíroznak), így a befektetői elvárások előrefutottak a lehetőségekhez képest.

Ez az első lengyel akvizíció szép és pozitív indikáció a jövőre nézve. Ahogy jönnek majd újabb projektek, akkor nőhet a fair érték is, jelenleg mind ez, mind pedig az ajánlás felülvizsgálat alatt áll az Erste-nél.

Pozitívan értékeli az akvizíciót Kemény Gábor, a Concorde elemzője is. Mint mondta, az E-Star nagyon kedvező áron jutott hozzá az EETEK-hez, az árazás lényegében könyv szerinti értékén illetve - a menedzsment becsléseivel kalkulálva - 3,3-as EV/EBITDA értéken történő vásárlást jelent. A lengyel társaság tulajdonosai már ki akartak szállni a cégből, az E-Starnak pedig mindez kiváló belépő a lengyel piacra. Az akvizíciót döntő többségében magyar illetve lengyel kötvénykibocsátásból és bankhitelből finanszírozza a társaság.

Kemény eddig is jelentős profitnövekedéssel számolt, ez az akvizíció miatt jelentősen nem változik, inkább a nyereség várható összetétele alakul át: idén relatíve nagyobb részt kell tulajdonítani a lengyel és kisebbet a romániai operációnak. A társaság maga idei évre vonatkozó előrejelzésében nem számol új romániai projektekkel, és figyelembe veszi, hogy Marosvásárhelyen a korábban vártnál több fogyasztó csatlakozott le a távhőrendszerről.

A Concorde elemzője ezért nem változtatott az E-Star részvényre adott ajánlásán, az maradt "egyenlő súlyozás". A célár a 7,750 forintos alap és a 12,900 forintos optimista szcenárió súlyozott átlaga, 9,810 forint, egyelőre ennek megváltoztatását sem látja szükségesnek az elemző. Kemény elmondta, eddig is magas, 40 százalékos súllyal szerepeltette az optimista verziót, amit az akvizíció bejelentése megerősített.

Pannergy

A másik, tegnap bejelentett jelentős tranzakció a Pannunion felvásárlása, ami alapvetően érinti a Pannergy tevékenységét. Egy Pannergy részvényre 266 és 300 forint közötti összeg jut a tranzakció végleges zárásakor, míg korábban 350 forintra tette a Pannunion értékét Pannergy részvényenként Miró József az Erste részvénystratégája. (A Pannunion könyv szerinti értéke mintegy 200 forint körül lehet részvényenként).

Az elemző szerint azonban sokkal fontosabb a bejelentésben, hogy a befolyó  pénzből a geotermikus projekteket fel lehet gyorsítani. Lehetőség lesz rá, hogy méretesebb portfóliót rakjon össze a cég, márpedig azt könnyebb megfinanszíroztatni az EIB-vel, amely jellemzően nagyobb projektket finanszíroz, leginkább utólag. Így az egyik serpenyőben a részvényenként 50-100 forintos mínusz, a másikban viszont az ígéretes geotermikus tevékenység felfutása foglal helyet.

A geotermia sok pénzt visz el kezdetben, de a nagyobb portfólió könnyebben finanszírozhtó, a kapott pénzből pedig újabbakat lehet megkezdeni, így megnöveli a projektek nettó jelenértékét. A társaság a szentlőrinci és a miskolci projekthez is részesült állami támogatásban, s ha több a beruházás, akkor több támogatást tudnak elhozni - vélekedett az Erste szakértője. Ráadásul viszonylag sok pénz van erre a célra allokálva, de kevés a működő projekt - tette hozzá.

A plasztik nem rossz üzlet, különösen az élelmiszer csomagolóanyag, ám a folyamatosan emelkedő nyersanyagárak miatt a tevékenység marginja szűkült - utalt a Pannunionra Miró. A Pannergy így most kiszáll egy alacsony marzsú, lassú növekedésű területről, ehelyett egy magas marzsú stabil bizniszbe megy át. A Pannergyyben megvan a geotermiához szükséges hosszú távú gondolkodás: ebben az üzletben ugyanis nagy kezdeti befektetés szükséges, később viszont alacsony a költségszint, és jellemzően 80 százalékos az EBITDA margin.

A fő kockázatot a fizetési hajlandóság jelenti, hogy a közüzemi számlákat ki tudja-e fizetni a lakosság. Mivel azonban jobbára önkormányzatokkal állapodik meg a cég, ezért ez a veszély is korlátozott - hangsúlyozta az elemző.

Miró szerint a geotermikus tevékenység azért is vonzó, mert a KÁT-ot meg akarják szüntetni, vagyis azt a gyakorlatot, hogy az áramszámlában fizette meg az ország az olcsó hőszolgáltatást. Most a távfűtés ára emelkedni fog, ezért a Pannergy alacsonyabb árat fog tudni adni, mint a hagyományos távfűtés, ami a cégnek is versenyelőnyt jelent miközben kedvezőbb árú távfűtést biztosít a lakosságnak - mondta Miró.

Az elemző szerint összességében a két említett hatás nagyjából kioltja egymást, így nem lát okot arra, hogy a Pannunion ügylet miatt változtasson 1228 forintos célárfolyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!