Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétfői kereskedésben 3,7 százalékkal drágultak az Apple részvényei, miután Warren Buffett befektető cége, a Berkshire Hathaway amerikai hatóságoknak leadott jelentéséből kiderült, az első negyedévben egymilliárd dollárt meghaladó értékben vásároltak az iPhone-gyártó cég papírjaiból.

A hír jókor jött az Apple-nek, hiszen részvényeinek árfolyama tavaly nyár óta harmadával csökkent, a befektetők ugyanis egyre alacsonyabb növekedést várnak a társaságtól.

A befektetés első ránézésre szokatlannak tűnhet Buffett részéről, hiszen amint arra a Financial Times felhívja a figyelmet, a guru általában az olcsó, azonban stabilan előrejelezhető cash flow-val rendelkező cégek részvényeit részesíti előnyben. A technológiai cégektől eddig jellemzően távol tartotta magát, leginkább azért, mert szerinte még az iparág vezető cégeinek működését is gyorsan alááshatja egy-egy gyorsan lezajló technológiai újítás.

Ez a hír komoly változást jelent annak megítélésében, milyen cég is az Apple - mondta a lapnak Gene Munster, a Piper Jaffray elemzője, aki régóta optimista az Apple-lel kapcsolatban. Eddig jellemzően a nagy kockázatot vállaló, ugyanakkor a gyors növekedésre koncentráló befektetők vették a céget, most azonban az Apple már értékalapú befektetéssé vált - tette hozzá.

Buffett részéről a változást szemléletmódjában először az IBM-be történt 2011-es bevásárlás jelentette. Mára az IBM a Berkshire egyik legnagyobb befektetésévé vált. A cég bejelentése szerint az első negyedévben tovább növelte IBM-csomagját, március végén már 81,2 millió részvénnyel rendelkezett, 12,3 milliárd dollár értékben.

Amikor 2012 májusában Buffettet megkérdezték, miért IBM-et vásárol Apple helyett, azt válaszolta: Annak esélye, hogy tévedünk talán kisebb számunkra az IBM esetében, mint annak, hogy tévedünk az Apple-lel vagy a Google-lel kapcsolatban. Egyszerűen nem tudom, hogyan értékeljem őket.

Ez így utólag már nem tűnik a legjobb döntésnek a guru részéről, hiszen az IBM árfolyama - osztalékokkal nem számolva - ott áll, ahol 2011 elején. Eközben az Apple árfolyama a 30 százalékos elmúlt féléves áresés ellenére is duplája az akkorinak (szintén osztalékok nélkül), a Google anyavállalat, az Alphabet árfolyama pedig két és félszeresére nőtt.

Az FT egyébként az Apple-részesdés nagyságából azt a következtetést vonta le, hogy a befektetésről nem személyesen Buffett, hanem a Berkshire egyik megbízott igazgatója dönthetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!