Masszív fordulatot sejtenek az Elliott Wave International szakértői az arany lefelé tartó árfolyamában - derül ki friss elemzésükből. Úgy gondolják, hogy a nagyobb lefelé tartó trendben egy hosszabb, több hónapig tartó felfelé ívelő szakasz következhet, ami 2015 során akár az 1433-1500 dolláros sávba is repítheti a nemesfém unciánkénti árát.

Emlékezetes, hogy a cég elemzői az elmúlt években folyamatosan pesszimista előrejelzésekkel álltak elő az arany árfolyamával kapcsolatban. 2011 augusztusában, amikor az árfolyam elérte az 1900 dolláros szintet úgy vélték, hogy a befektetői hangulat tipikusan az árfolyam tetőzésére utaló jeleket mutat. Erre akkor szerintük több hangulati felmérés is figyelmeztetett. Egyrészt a tradefutures.com által a kereskedett áru- és pénzpiaci termékekre készített napi hangulatindex (DSI) elképesztő mértékű optimizmust mutatott a kereskedők körében. A hangulatindex értéke az aranyra vonatkozóan  96 százalékra ugrott, ez a legmagasabb érték volt a flemérés készítésének 1987-es kezdete óta. Másrészt más felmérések is erre utaltak. Az amerikai Gallup intézet kutatása szerint akkor az amerikai befektetők messze a legjobb befektetésnek tartották az aranyat, jobbnak mint a befektetési alapok, ingatlanok, bankbetétek, részvények vagy kötvények.

Az arany unciánkénti árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader


Mostanra nagyot fordult a világ. Az árfolyam azóta a november eleji mélyponton 1140 dollár alá csökkent (jelenleg 1200 dollár körül jár), s a befektetők is mélyen pesszimistává váltak. Elég az elmúlt hetekben a vezető befektetési bankok előrejelzéseire gondolni, amelyek a mostaninál is jóval alacsonyabb árfolyamcélokat fogalmaztak meg az arannyal kapcsolatban. De ezt mutatja a DSI index is, amely november elején 5 százalékra csökkent, amely szintén 1987 óta nem tapasztalt szélsőséges érték.

Az Elliott hullámok szakértői szerint viszont az árfolyam jó eséllyel teljesítette az 5 lefelé tartó trendirányú hullámot a lejtmenet első nagyobb ciklusában. Az elméletről röviden tudni kell, hogy az árfolyamgrafikonokon ismétlődő formációkat keres. Az elmélet szerint a trendirányú mozgások úgy zajlanak le, hogy egy 5 szakaszból álló trendirányú mozgás jellemzően egy három szakaszból álló ellenirányú mozgás követ.

Mint írják, ha igaz a feltételezésük, akkor megérett az idő arra, hogy az 1900 dollár feletti szintről mostanáig tartó lefelé mozgást egy hosszabb korrekció kövessen, amely során az árfolyam a lefelé megtett út egy jelentős részét visszafelé is megteszi. Ennek a mozgásnak az ideális célját tették 1433, vagy 1500 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!