Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglepte a piacot szerda reggeli bejelentésével a Credit Suisse. A svájci bank gyorsjelentésével egyidejűleg közölte, hogy 4 milliárd svájci frank értékben tőkeemelést hajtana végre új részvények kibocsátásával. Bár a befektetők már régóta vártak egy hasonló lépésre, azonban most váratlanul érhette őket a bejelentés, hiszen a péntekre tervezett rendes éves közgyűlés napirendi pontjai között nem szerepelt a tőkeemelés kérdése.

A bank igazgatósága ennek jóváhagyására május 18-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze. Ezen a részvényesek dönthetnek az új részvények kibocsátásáról, melyek megvásárlására terveik szerint a jelenlegi részvények lennének jogosultak a tegnapi záróárhoz képest 29 százalékos diszkontot jelentő árfolyamon.

A 4 milliárd frankos összeg annak a 2-4 milliárd frankos sávnak a tetején helyezkedik el, amely a korábbi becslésekben szerepelt. Ezt a bank már februárban jelezte, s azt is, hogy felhagy korábbi tervével a svájci érdekeltségeinek leválasztásáról és külön tőzsdei bevezetéséről. A bank még tavaly novemberben jelentette be, hogy mintegy 1,4 millió svájci ügyfelét áthelyezi a Credit Suisse (Schweiz) AG-hoz. A UBS ezt már korábban megtette, ők még 2015-ben választották le svájci tevékenységüket a nemzetközi holdingról. A lépés elvileg arra volt jó, hogy egy esetleges újabb globális pénzügyi válság esetén így talán kevésbé fertőződne meg a svájci pénzügyi rendszer és gazdaság - állt az akkori beszámolókban.

A bank feltőkésítése szerepelt már a Credit Suisse 2015-ben bejelentett átalakítási terveiben is - emlékeztet a Financial Times. A bank kevesebb, mint két évvel ezelőtt már egyszer emelt tőkét 6,05 milliárd frank értékben mérlegének megerősítése céljából, s hogy finanszírozza átalakítási terveit. Ezek keretében a csoportot egy Ázsiára és Svájcra fókuszáló vagyonkezelővé alakítanák, s a hagyományos befektetési banki tevékenységek súlyát csökkentené.

A befektetési banki tevékenység leépítése azóta költségesebbnek bizonyult, mint várták. Az ázsiai tevékenység növekedési üteme gyengébb lett a vártnál, s a menedzsment eközben összekülönbözött a részvényesekkel a vezetői díjazások kérdésében is - emlékeztet a lap. Ráadásul januárban derült ki, hogy mekkora bírságot kell fizetnie a csoportnak az Egyesült Államokban a pénzügyi válság előtt értékesített toxikus eszközökkel kapcsolatban. Az amerikai hatóságokkal történt megegyezés 5,3 milliárd dollárnyi kiadást jelenthet a banknak.

A bank ma közzétett gyorsjelentésében a várakozásoknál kedvezőbb első negyedéves profitot tett közzé, 670 millió svájci frankot ért el az elemzők által becsült 648 millió.

A piac kirobbanó örömmel fogadta a híreket az első körben. A bank részvényeinek árfolyam a kereskedés első órájában 3,5 százalékkal ugrott meg a tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!