Tegnap este tette közzé negyedéves jelentését az Apple, a társaság árbevétele 42,4 milliárd dollár volt az elmúlt pénzügyi negyedévben, az egy részvényre jutó eredmény (EPS) pedig 1,42 dollár lett. Mindkét soron sikerült megvernie a cégnek az elemzői várakozásokat, a Reuters konszenzusa 42,09 milliárd dolláros bevétellel és 1,38 dolláros egy részvényre jutó eredménnyel számolt - számolt be a Portfolio.hu.

A bázishoz képest ugyanakkor visszaesés látszik az Apple eredményeiben, az egy évvel korábbi hasonló időszakban 49,61 milliárd dollár volt a cég konszolidált forgalma, az egy részvényre jutó eredmény pedig 1,86 dollárt tett ki. Ez nem okozott nagy meglepetést, hiszen az elemzők számítottak a csökkenésre.

A gyorsjelentésből kiderül, hogy 15 százalékkal adott el kevesebb iPhone-t az Apple a 2016 április-júniusi időszakban, mint az előző év azonos időszakában.

Az iPad-értékesítések 9 százalékkal, a Macintosh-eladások volumene pedig 11 százalékkal esett.

A kínai piac gyengélkedése folytatódott, a harmadával csökkentek a távol-keleti országból származó bevételek.

Miután minden termékének az eladása csökkent, a bevétel és a profit is esett a negyedévben. Az elemzők és a vezetők azonban számítottak az esésre, így nem okozott csalódást a cég, a várt feletti bevételről és egy részvényre jutó eredményről számolt be.

Az osztalékfizetés és a saját részvény vásárlások ellenére a készpénzállomány tovább nőt: 162 milliárd dollárra rúgott a nettó készpénzállománya.

A számoknak örülhettek a befektetők, az árfolyam emelkedett 6 százalékot a tőzsdezárás után - írta a portál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!