Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ECB arra figyelmeztetett friss stabilitási jelentésében, hogy a javuló gazdasági fellendülés ellenére aggódik amiatt, hogy hirtelen megnőhet a piacokon a volatilitás. A jelentés szerint a rendszerszintű stressz-indikátorok az eurózóna egészére nézve alacsony szinten maradtak az elmúlt hat hónapban, azonban hozzátette azt is, hogy ennek ellenére megmaradt a kockázata annak, hogy a globális piacokon drasztikus átárazás induljon meg - írja a CNBC.com.

A piacok idén meglehetősen optimistán viselkedtek, az S&P 500-as részvényindex év eleje óta 16, az európai Stoxx 600-as részvényindex pedig 7 százalékkal emelkedett. A tőzsdék emelkedéséhez hozzájárultak az amerikai adócsökkentésekkel, illetve a bankszektor deregulációjával kapcsolatos várakozások is.

Téves számítások?

Az ECB azonban úgy véli, megvan a kockázata annak, hogy az optimizmus téves számításokon alapul. Ez azt eredményezheti, hogy komoly megrázkódtatás éri a pénzügyi piacokat, amikor a portfólió menedzserek ráébrednek, több kockázatot vállaltak, mint amennyit kezelni tudnának.

A kockázati prémiumok ás a volatilitás alacsony szinten ragadása és a befektetők megnövekedett kockázatvállalási hajlandósága egyaránt aggodalomra adnak okot, mivel könnyen megteremthetik az alapját egy komolyabb árkorrekciónak - állítja a jelentés.

Már egyszer szóltak

Az ECB már májusi jelentésében is komoly kockázatokra figyelmeztetett az eurózónában. Akkor a központi bank a mostanihoz hasonló veszélyforrásokra hívta fel a figyelmet, a kötvénypiacon egy esetleges hirtelen újraárazódásra, az adósságszintek fenntarthatóságára és a banki mérlegek lassú tisztulására. A bank a mostani jelentésben gyakorlatilag ezeket az aggályait ismételte el, annyi változással, hogy a bankokra nehezedő nyomás enyhülését figyelte meg. Ugyanakkor kiemelte, hogy azokat még mindig sújtja a nem teljesítő hitelek magas aránya.

A jelentés szerint a politikai bizonytalanság egy olyan tényező lehet, ami a kockázati prémiumok emelkedését vonja maga után, s ez emelheti mind az államok, mind a vállalatok finanszírozási költségeit.

Emlékezetes, az eurózóna gazdasági fellendülésének támogatása érdekében az ECB októberben kvantitatív lazítási programjának meghosszabbításáról döntött. E szerint a jelenlegi 60 milliárd eurós értékről 30 milliárd euróra mérsékli a havi vásárlásokat, a programot viszont legaléább szeptemberig futtatni fogja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!