Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai utazási és idegenforgalmi ágazat cégeinek részvényei jelentős veszteséget szenvedtek el a hétfői tőzsdei kereskedésben a pénteki párizsi terrortámadás miatt - jelentette a BBC. A légitársaságok vezették a sort: az Air France papírjai öt százalékkal zuhantak, míg a British Airways és a spanyol Iberia tulajdonosa, az IAG három százalékkal esett.

A két legnagyobb európai fapados cég, az Easyjet és a Rayanair három-három százalékos mínusszal nyitott, ám a nap végére ledolgozták visszaesésük nagyját. Az Aeroport de paris, a párizsi Charles De Gaulle és az Orly repülőtér üzemeltetője ötszázalékos részvényáresést szenvedett el. Az Accor-csoport szállodalánc ugyanennyit esett. A francia LVMH és Gucci luxuscikkgyártók tulajdonosa, a Kering papírjai két százalékkal morzsolódtak le.

Nem újdonság

Az európai tőzsdeindexek ledolgozták nap eleji veszteségeiket, a kereskedés végére némi emelkedésben voltak. Az USA-ban elve kicsi pluszban nyitottak a tőzsdék - a Dow Jones például 0,2 százalékkal volt pénteki záróértéke felett.

A fejlemények értékeléséhez hozzátartozik, hogy a tőzsdei hangulat már a támadás előtt sem volt rózsás. A londoni FTSE-100 hathetes mélyponton fejezte be a múlt heti kereskedést, a Wall Street augusztus óta a leggyengébb hetén volt túl.

Gyengülhet az euró

A szakértők nem tartanak átfogó tőzsdei pániktól. Ezt támasztja alá, hogy az idegenforgalmi szektor a francia GDP-nek mindössze 7,5 százalékát adja. Ezzel együtt a turizmus visszaesése gyengítheti az eurót - figyelmeztetnek elemzők. Ez egyelőre nem látszott: a közös európai valuta hétfő délutánig 0,23 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol fonttal szemben gyakorlatilag stagnált az árfolyama.

Délutánra az olaj a reggeli árnövekedés után kissé tovább drágult a közel-keleti geopolitikai kockázat fokozódása miatt, de a londoni Brent így sem lépte át a 45 dollár/hordós határt.

Szörnyűek ezek az terrortámadások, de a gazdaságra várhatóan nem lesznek erős hatással - foglalta össze a szakértők véleményét Howard Archer, az IHS Global Insight kutatóintézet elemzője. A piaci szereplők végül kénytelenek lesznek belátni, hogy az élet a borzalmak ellenére megy tovább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!