A Mol-csoport tisztában van azzal, hogy horvátországi befektetései milyen üzleti és politikai jelentőséggel bírnak, és a társaság nyilvánvalóan érzi az elmúlt időszak eseményeinek súlyát is - közölte a társaság a kormány szerdai közleményére reagálva, amelyben a kabinet felkérte a Mol menedzsmentjét, hogy vizsgálja felül a társaság portfólióját, adott esetben pedig készítse elő a tulajdonában lévő INA-részvények eladását a horvát kormány vagy harmadik fél részére.

Ezt megelőzően egy horvát lap arról számolt be, hogy Zágrábnak nincs pénze az INA visszavásárlására, így csak valamelyik orosz vállalat vásárolhatná meg, ami a horvát fél helyzetét csak tovább gyengítené. Nem csak azért, mert az oroszok a vezetői jogokat is megörökölnék - és amelyekről a vásárlást követően már nem lehetne egyezkedni az új tulajdonossal -, hanem azért is, mert az oroszok teljesen a saját érdekeiknek rendelnék alá a vállalatot, ami a horvát stratégiai érdekekkel teljesen ellentétes.

A Mol közleménye leszögezi: általános üzleti gyakorlatának megfelelően a Mol-csoport folyamatosan értékeli stratégiai befektetéseit, köztük tulajdonrészét az INA-ban. Valamennyi beruházás és vagyonelem vizsgálatakor elsőszámú szempont, hogy az hozzájáruljon a vállalatcsoport sikeréhez, és így részvényesei és érintettjei számára a lehető legnagyobb értéket teremtse.

Annak ellenére, hogy a Molt és annak vezetőségét számtalan igazságtalan támadás érte, melyeknek mozgatórugója a társaság és annak elnökének megfélemlítése, valamint a Mol horvátországi tevékenységének ellehetetlenítése, a Mol igazgatósága stratégiai, pénzügyi és politikai szempontokat is figyelembe véve továbbra is a részvényesi értékteremtést tartja szem előtt, amikor a társaság a közeljövőben újra fontolóra veszi bármilyen természetű jövőbeni szerepét az INA-ban - fogalmaz a közlemény.

Hozzáteszik: amennyiben az INA-ban meglévő részesedés esetleges eladásáról bármilyen döntés születne, a horvát fél korábbi szerződésszegései következtében Horvátország már nem rendelkezik azzal a szerződéses elővásárlási joggal, amelyet a 2009-es szerződések aláírásával szerzett meg. Ennek ellenére, egy ilyen esetben a Mol mindenképpen konzultálna a horvát kormánnyal is, amely korábban több fórumon is jelezte az irányítás megszerzésének szándékát, tehát egy potenciális vevőként tartjuk számon - fogalmaz a dokumentum.

A Mol részvények árfolyama eközben a mai kereskedésben letörte azt a 15 600-15 800 forintos zónát, amely az elmúlt napokban támaszként szolált az árfolyamnak. Az elmúlt órákban egyre meredekebb esés bontakozott ki a  Budapesti Értéktőzsdén, nap közben már több mint 3 százalékos, azaz 520 forintos mínuszban is járt a részvény. A kedvezőtlen hírek mellett a Mol részvények árfolyamának nem segített az elmúlt napokban az egyre gyengülő dollárárfolyam sem. A mai közlemény megjelenése után viszont némileg enyhült a veszteség, negyed négy előtt 2,3 százalékos mínusszal 15 345 forinton járt.

Kép: Napi.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!