Bár a pilótajáték-szerű befektetési csalás miatt 150 évre ítélt, most 72 éves Bernard Madoff bevallotta, hogy mielőtt 2008-ban kitálalt volna, legalább 16 éven át hazudott a befektetőinek és családjának, továbbra is úgy véli, a cégével kapcsolatban álló bankok, köztük a JP Morgan Chase is hibáztak - derül ki a Financial Times által készített interjúból.

Az észak-karolinai Butner börtönében nyilatkozó Madoff közölte: bár nem bankár, de tudja, hogy egy bankszámlán egy százmilliárd dolláros mozgásnak fel kellett volna keltenie a figyelmet.

Madoff - konkrét személyek megnevezése nélkül - azt állítja: voltak olyan felső vezetők a banknál, akik tudták, mi folyik.
Irving Picard, a Madoff cégének felszámolásával megbízott biztos 2010 decemberében 6,4 milliárd dolláros keresetet nyújtott be a JPMorgan ellen azt állítva, hogy a bank szándékosan hunyt szemet a csalás felett, illetve bűnrészességet vállalt.

Százmilliárdos követelés

Amint arról korábban beszámoltunk, Picard saját adatai szerint világszerte több mint 1000 eljárás során több mint 100 milliárd dollár megtérítését követeli a károsultak számára. A Madoff-ügy károsultjai remélhetik, hogy a felszámolóbiztos és ügyész ez év végéig legalább egy részét ki fogja fizetni számukra azoknak a pénzeknek, amelyeket a Madoff-féle piramisjáték haszonélvezőitől eddig begyűjtött.

 

A JPMorgan ugyanakkor tagadja, hogy hibázott volna, állításuk szerint teljes mértékben megfelelt az ügyfelek számláinak kezelésére vonatkozó törvényi és jogszabályi előírásoknak, Madoff vádjai nyilvánvalóan tévesek.

Madoff mindemellett úgy véli, hogy a Picard által beperelt két másik bank, az HSBC-re és a UBS-re is komoly gondok várnak. A felszámoló az előbbitől 9, utóbbitól 2 milliárd dollárt követel, de mindkét társaság tagadja, hogy bűnt követett volna el, vagy tudomása lett volna a csalásról.

Madoff azt állítja, hogy legelső befektetői közül négyen - Jeffry Picower, Stanley Chais, Norman Levy és Carl Shapiro - segítettek további ügyfeleket toborozni a nyolcvanas évek végén. Mindez akkor történt, amikor Madoffnak - állítása szeirnt - már gondot okozott fedezni piaci pozícióit. Ők mind a négyen bűnrészesek, ezért is egyeztek meg peren kívül - állítja Madoff. Picard mindegyikük ellen pert indított: az eljárást az azóta elhunyt Picower vagyonából 7,2 milliárd dollár megfizetésével peren kívül rendezték, Shapiro 625, a 2005-ben elhunyt Levy örökösei 220 millió dollárt fizettek, a szintén elhunyt Chais családja viszont nem fizetett. Mind a négy férfi ügyvédje azt állítja, ügyfeleik nem tudtak Madoff csalásáról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!