Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bank adózott eredménye 64 milliárd forintra csökkent, ez a 82 milliárdnyi korrekciós tételének (bankadó 43, goodwill leírás 29 milliárd) köszönhető. Húsz százalék alá csökkent a késedelmes hitelek aránya, ami már a második negyedévben csökken, és miközben a bankrendszer többi része kevesebb hitelt helyezett ki, az OTP 8 százalékkal növelte kihelyezett hiteleit - mondta Csányi Sándor.

A GVH bírságot indokolatlannak tartja a bank és megtámadja. Nem tagadjuk, hogy a kockázatkezelők havonta találkoztak, cseréltek is ki információkat, de ez nem hatott ki az árazási politikánkra - állatja az elnök-vezérigazgató.

Nem alakultak jól a dolgok néhány országban

Egyes országokban nem alakultak jól a dolgaink - fogalmazott a bankvezér. Oroszországban belépett a fogyasztási hitel piacára a Szberbank, ez csökkentette a nyereséget. Az utóbbi hónapokban javult már a helyzet, a legújabb hitelek minősége már megfelelő. Szerb leánybank idén már nem lesz veszteséges, a bolgár DSK jól teljesít, bár a bolgár piac nem könnyű - fogalmazott Csányi.

A portfólió minősége javult, a fedezettségi 80 százalékról, 84 százalékra - ismertette a bankvezér, aki azt is hozzátette: Európában nem sok bank dicsekedhet ekkora fedezettségi aránnyal. A OTP Bank hatmilliárd eurós likviditási tartalékkal rendelkezik, miközben idén nem várható nagyobb lejárat. A bankrendszer 8 százalékkal csökkentette a kihelyezéseit, ezzel szemben az OTP hitelállománya négy  százalékkal nőtt. Agrárhitelezésben már 14 százalékos piaci részesedést ért el az OTP, itt is nőttek a kihelyezések egy év alatt hat százalékkal.

Az nhp második köre kissé megakadt

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának (nhp) első körében több mint 90 milliárdot helyezett ki a bank, a második kör kissé megakadt, talán az uniós támogatásokra várnak a piaci szereplők - vélekedett Csányi.

A magyar bankok az elmúlt években összesen 850 milliárd forint különadót fizettek, a szektor az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt. Az elvárható profitnál (jegybanki alapkamat plusz öt százalék) 2007 előtt többet kerestek a bankok, 2008-tól viszont 2139 milliárd a mínusz. Azóta 995 milliárd tőkét emeltek a pénzintézetek, vagyis a különadót a szektor szereplői a tulajdonosok által külföldről behozott pénzből fizették meg - mondta Csányi.

Ukrajna

Ukrajnában az OTP a tizennegyedik legnagyobb szereplő. Az OTP bankcsoport teljesítő hiteleinek 7,3 százalékát adja az ukrán leány. Nagyon szélsőséges szcenáriónak kell kialakulnak Ukrajnában - amely Csányi szerint senkinek sem érdeke -, hogy jelentős veszteségeik legyenek. Ha a hrivnya a dollárhoz képest nem gyengül 10 százaléknál jobban, akár még pozitív is lehet idén a bank eredménye - jegyezte meg a bankvezér.

Oroszországban a behajtás terén maradt el az OTP, amelyet Csányi szerint pótolnak, és azt várják, hogy 2014 második negyedévétől fokozatosan javul a portfólió minősége, csökkenő áruhitel-folyósítás mellett.

Csányi a Napi.hu-nak arra a kérdésére, hogy mekkora az ukrán bank maradék goodwillje a tavalyi harmadik negyedéves 37 milliárdos leírást után, elmondta: 28 milliárd, de nem gondolja az OTP-vezér, hogy a politikai helyzet miatt rákényszerülne a bank a teljes leírásra, ugyanakkor azt sem gondolja, hogy ha lesz rá lehetőségük, akkor ezt óvatosságból ne tennék meg.

Jó hír: csökkent a rossz hitelek növekedése

A szerb bank esetében az OTP átállt egy rendkívül konzervatív céltartalékolásra főleg a vállalati körben, ami 9 milliárdot, az orosz plusz tartalékolás változása pedig 16 milliárdot magyaráz - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Ezek a következő negyedéveket már nem fogják terhelni - tett hozzá. Jó hír ugyanakkor, hogy az utolsó negyedévben Magyarországon jelentősen csökkent a rossz hitelek növekedése, alig 18 miliárdot tett ki, ami öt éve a legjobb érték csoport szinten.

Bencsik azt is elmondta: a külföldi leányok adják a banki bevételek 52 százalékát (az ukrán bank bevételei tavaly 13 százalékkal gyarapodtak), noha arányuk az eredményből csökkent.

A Napi.hu akvizíciókra vonatkozó kérdésére válaszolva Csányi elmondta: "ahol kicsit vagyunk, ott szeretnénk tovább nőni". Vagyis a bankvezér szerint az OTP Horvátországban, Szerbiában, de a világgazdaság motorját jelentő ázsiai országokban is szeretne megjelenni. Utóbbihoz Csányi szerint egy kicsit közelebb kerültek, mint egy évvel ezelőtt.

Csányi szerint a magyar bankrendszer konszolidációja a vártnál lassabban halad. Újságirói kérdésre Csányi - bár az MKB nevét nem mondta ki - utalt arra, hogy az akviziciós elképzelésekbe egy olyan hazai bank, ahol erősebb a vállalati portfólió, jobban beleférne. Ugyanakkor azt is hozzátette: "nem hiszem, hogy a takarékszövetkezeti bankot meg tudnánk venni, de nem az én tisztem a takarékszövetkezeti bankrendszer átrendeződését kommentálni."


(A szerző rendelkezik az OTP Bank részvényeire átváltható kötvényeivel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!