A cikk szerzője a Napi Gazdaság munkatársa, a VTAD (Német Technikai Elemzők Szövetsége), az IFTA (Technikai Elemzők Nemzetközi Szövetsége) társult szervezetének tagja.

A nemzetbiztonsági kabinet tegnapi ülésén szerepelt a forint elleni folyamatos, koncentrált támadás témája. A hírek szerint döntés született arról, hogy felderítik a támadássorozat okozóinak kilétét. Jó hírünk van, a Napi Gazdaság Online szakértői gárdája gyorsan megtalálta ki a bűnös, aki a rendkívüli forintgyengülést okozza: visszaeső bűnelkövetőről van jelen esetben szó. A befektetői körökben régóta ismert személy már évezredek óta keseríti meg az emberek életét, ugyanakkor tettestársai, akik jó viszonyt ápolnak vele sokszor zsíros hasznot zsebelnek be a tevékenységéből. A ma ismert nevén először egy Benjamin Graham nevű amerikai befektető nevezte 1949-ben megjelent könyvében - amelyet Warren Buffett, a legendás guru is alapműnek tart: úgy hívják Mr Market, azaz maga a Piac.

Rengeteg bűntárs

Mr Markettel az a legnagyobb probléma, hogy nehéz elkapni. Ott van ugyanis mindenütt, maga a testetlen kollektív tudat. Mr Marketnek az euró és forint egymáshoz viszonyított árfolyamát befolyásoló hatása, ténykedése mindenütt kifejti hatását, tettestársai számos helyen megtalálhatóak. Ez az összes olyan entitást jelenti, aki forintot vesz, vagy elad euró ellenében.

Mr Market bűntársait az euró forint árfolyam viszonylatában hosszasan lehetne sorolni. Ide tartozik minden olyan magyar vagy külföldi cég, akik mindennapi működésük során átváltják a két devizát, a magyar exportőrök és importőrök is. Bűntársai azok a külföldi cégvezetők, akik döntenek arról, hogy egy-egy befektetést, beruházást Magyarországon kívánnak-e megvalósítani, vagy azok, akik a kiszámíthatatlan jogi környezetben úgy döntenek, többet nem szeretnének itt befektetni, esetleg kivonják befektetéseiket.

Bűntársak vannak bizony Londonban, Frankfurtban, New Yorkban és Pekingben. Befektetési alapkezelők, portfóliómenedzserek, akiknek az a munkájuk, hogy az emberek rájuk bízott pénzével, megtakarításaival, esetleg majdani nyugdíjával minél körültekintőbben sáfárkodjanak, azaz minél kisebb kockázat mellett azt minél nagyobb mértékben gyarapítsák. Ezek, ha megbíznak egy országban, kölcsönadnak neki a rájuk bízott vagyonból kamat ellenében, mindaddig, amíg biztosítottnak látják, hogy ezt a pénzt és a kamatokat vissza is kapják. Ha az adott kamatok mellett túl nagy kockázatát látják annak, hogy nem kapják meg a kölcsönadott pénzt, akkor nem adnak kölcsön, nem vesznek az adott ország állampapírjaiból. Ez bizony néha eredménytelen eladási kísérletekhez, aukciókhoz vezet, néha pedig államcsődhöz. Sőt, ők néha nem átallanak megpróbálni a már korábban kikölcsönzött pénz sorsát bebiztosítani, s ha úgy látják, forinteladási pozíciókat nyitnak, hogy a növekvő kockázatok ellen fedezzék befektetésüket.

Végtörlesztők, polgárok

De euró-forint viszonylatban Mr Market bűntársai bizony a végtörlesztők is, akik folyamatosan vonják ki betéteiket a magyar bankokból, hogy kedvező árfolyam mellett törleszthessék devizahiteleiket, s maguk a bankok is, akik ha a tőlük elvárható gondossággal járnak el, akkor a végtörlesztéshez szükséges devizamennyiséget megvásárolják, esetleg az azon várhatóan keletkező veszteségeiket forinteladási pozíciókkal fedezik.

Mr Market bűntársa továbbá az a magyar magánszemély is, aki például a magánnyugdíj-pénztári megtakarításainak államosítása nyomán már nem bízik, elmegy a pénzváltóhoz, eurót vesz és beteszi azt a párnacihába.

Hogy a kormány bűntársnak tekinthető-e, a fentiek fényében mindenki döntse el maga.

Barátkozzunk inkább

Bár Mr Marketet nehéz lesz letartóztatni, számos ismert tulajdonsággal rendelkezik, amit akár a hasznunkra is tudnánk fordítani az euró/forint keresztárfolyam vonatkozásában.

Az egyik, hogy viselkedése alapján inkább egy léha nőre hasonlít, ha olyan hangulatban van, könnyű például elcsábítani. Néha elég neki - ha jó hangulatában kapjuk el - egy tetszetős ígéret, például a Széll Kálmán terv bejelentése, s akkor hónapokra képes szerelembe esni. De azért van egy kis emlékezete - ha nem is hosszú -, s ha nem váltják be az ígéretet, durcás lesz. Sőt, nem átall kételkedni a korábbi csábító szavahihetőségében, bosszút nem áll, csak nem hisz egy ideig. Mr (vagy az előbbieket figyelembe véve Ms) Market biztonságra vágyik, ezt például egy kiszámítható, jó gazdaságpolitika, fenntartható adósságpályával, befektetésbarát stabil jogi környezettel tudná számára nyújtani. Persze ez önmagában nem elég, ha a körülmények kedvezőtlenek, nehezebb a feladat, ha történetesen Mr Market rosszul van, beivott, fáj a feje, mondjuk az európai adósságválságtól. Ilyenkor viszont felesleges rátenni egy lapáttal, s magunkra haragítani értelmetlen ingerlésével.

A 317-es még mindig ellenállás

Mr Market viselkedése sokszor kiszámítható. Nyomot hagy maga után, mint egy csiga, ezt a nyomot szemmel lehet követni az euró forint árfolyamgrafikonján is. A technikai elemzés nem csodafegyver, nem állít biztosat, valószínűségekkel dolgozik.

Mr Market viselkedéskutatása ez, megnézni, hogy adott helyzetben mit szokott csinálni a főbűnös, s ez alapján megkísérelni eldönteni, mit fog majd csinálni, mi lesz majd a következő lépése. Ennek kimerítő értékelése itt olvasható.

Ami a jelenlegi helyzetben releváns információ az elemzésből az az, hogy Mr Market a 317 forint körüli euróárfolyamot respektálja jelenleg, mint ellenállást. Rövid időn belül immár harmadszor teszteli a szintet, s minél többször szalad neki az árfolyam egy ellenállásnak, annál inkább gyengíti azt. Az esetek többségében, ha a harmadik kísérlet nem is, a negyedik már eredménnyel szokott járni egy ellenállás leküzdésében. (A friss árfolyamkilátásokról részletesen itt olvashat.)

Kár tehát ingerelni Mr Marketet, elkapni úgyse tudjuk, nehogy 355 forintos euró árfolyamnál kelljen ismét elgondolkodni, ki állhat a háttérben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!