A szerda délelőtt 10 órakor elkezdődött tájékoztatón bejelentett csomag részvényenkénti fair értékre gyakorolt hatása legfeljebb 100 forint lehet - véli Gabler Gergely, az Equilor szakértője. Ez egyfelől összejön a jövő évre tervezett bankadó megfelezésének feladásából, ami miatt az OTP-re nem 17 milliárd forintos, hanem ismét 34 milliárd forintos adókötelezettség hárul. Ennek 62 forintra becsülhető a papíronkénti hatása.

E mellé jön a pénzügyi illeték megduplázása, amiről bár fontos részleteket még nem tudni, Gabler úgy számolja, olyan 10 milliárd forinttal ronthatja a bank bevételét, vagyis részvényenként 36 forinttal érintheti az OTP papírok értékeltségét.

Nem tudni ugyanakkor például azt, hogy mi lesz a sorsa a tranzakciós illeték 6000 forintos felső határával, amit ha nem törölnek el (vagy emelnek meg), akkor a kormány által tervezett 90 milliárd forintos bevétel aligha teljesülhet. Ha eltörlik a limitet, akkor viszont ismét az a veszély fenyeget, hogy a vállalatok elviszik az országból a tranzakcióikat.

Másik kockázati elem, ami miatt ma idegesen reagálnak a befektetők, hogy nem tudni, mi lesz a bankadó sorsa 2014-ben, amikor - a jelenleg is hatályos - eredeti elképzelés teljesen szerint ki kellett volna vezetni ezt a szektorális különadót, a 2013-ra korábban tervezett felezés után. Gabler úgy látja, hogy a befektetők megijedtek attól, hogy esetleg a következő években is megmarad a hazai bankszektort sújtó elvonás magas mértéke.

Kép: Napi Gazdaság

Az elemző arra számít, hogy a mai hirtelen sokkhatást követően visszapattan az OTP jegyzése a fair érték körüli szintre, főleg mivel a nemzetközi hangulat egyelőre támogató.

Gabler Gergely hozzátette, hogy a teljes csomagnak is van áttételes hatása a hazai bankpapírokra, hiszen egyfelől az egyenlegjavulás pozitív értelemben csökkenti az államháztartási kockázatokat (még ha a maradéktalan megvalósíthatóság körül vannak is kérdőjelek). Másfelől viszont a mostani csomag szerkezete egyértelműen azt jelzi, hogy csökkent az IMF-fel kötendő megállapodás esélye, ami viszont továbbra is komoly kockázati tényező a hazai eszközárakban.

Megjött az első leminősítés

A Concorde felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra módosította az OTP-részvények ajánlását a kormányzati döntés nyomán. Indoklásuk szerint érdéses, hogy vajon tényleg csak egy évvel kerül-e elhalasztásra a bankadó csökkentése, hiszen 2014 választási év, így nehéz elképzelni, hogy akkor a kormányzat elengedne 72 milliárd forint különadót a bankszektornak. Úgy vélik, a pénzügyi tranzakciós illeték duplázása számításaink szerint a korábbi tervhez képest további 10 milliárd forinttal sújtja az OTP-t és/vagy ügyfeleit. Továbbra is kérdéses, hogy a bankok milyen mértékben hárítják át a tranzakciós illetéket az ügyfeleikre. Az, hogy a bankadó nem feleződik, szerint arra sarkallhatja a bankokat, hogy a tranzakciós illetéket minél nagyobb mértékben terheljék rá az ügyfelekre. A brókercég becslése szerint közel 11 százalékkal kell csökkenteniük a jövő évi eredményvárakozásaikat a szerdai bejelentések miatt. Hozzáteszik: az intézkedéscsomag azt is jelenti, hogy a kormánynak valószínűleg nem áll szándékában megállapodni az IMF-fel. A bankok további ilyen mértékű adóztatása ugyanis egy olyan gazdaságpolitikai elem, amelyet a Nemzetközi Valutaalap - legalábbis eddigi nyilatkozatai alapján - nem támogat.

Elég erős ma a piaci reakció a bankpapírokban, ám a hazai makroindikátorok (forintárfolyam, állampapírpiaci hozamok) nem mutatnak drasztikus elmozdulást - emelte ki Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője. A szakértő arra számít, hogy ha a nemzetközi hangulat megmarad jónak, akkor pár nap után stabilizálódhat az OTP értékeltsége is, bár az árfolyamesés alját pontosan belőni nem lehet, mivel azt részben a gazdaságpolitikát övező bizonytalanságok idézik elő. Pintér szerint a nemzetközi környezet továbbra is kedvező maradhat a hazai eszközök megítélése szempontjából, és bár a bankszektort érintő intézkedések szignifikánsak, a mostani pánikreakciót még egy felpattanás is követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!