Alapvető változások zajlanak az eurózónában, már nem csak a periférián szöktek fel a finanszírozási költségek, de a mag is kezd szétválni, vagyis dezintegrációs folyamat zajlik az európai pénzpiacokon - mondta a GKI Gazdaságkutató Újratervezés című konferenciáján Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő igazgatója. A német kötvényhozam példátlan módon a hét első felében a negatív tartományba csúszott Egy ilyen stressz pedig nagyon sokáig el tud tartani, különösen ha nincs igazából megoldva - tette hozzá.

A rossz helyzet ellenére mégis egyre növelik magyar állampapír-állományukat a külföldi befektetők, több magyar kötvényt tartanak, mint valaha. Felmerülhet a kérdés, hogy miért?

Elsősorban azért - húzta alá Duronelly -, mert szerencsés csoportban, a feltörekvő országok között szereplünk a befektetők gondolkodásában. Ez a csoport pedig még a válság közepette is felülteljesítő tudott lenni, strukturális okokból még mindig kedvelt a befektetők körében, az ezekre specializálóott alapok 10 százalékos tőkebeáramlást regisztrálhattak az idén. Márpedig aki a feltörekvő piacokon fektet be, gyakran nem differenciál országok szerint. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy nem szeretem módon, de mégis hoznak pénz a magyar piacra, megtámasztva ezzel az itteni hozamokat - mondta a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!