Kulcsfontosságú szintet tört át az arany árfolyama a héten, és egyelőre úgy látszik, hogy ez megerősítést is nyer, hiszen közel egyéves emelkedő trendvonalát törte le a 200 napos mozgóátlaggal együtt az árfolyam a héten. Sokáig egy háromszögön belül mozgott az árfolyam, ez is sérült a hétfői nagy zuhanással, amit kedden sem tudott az árfolyam vissza korrigálni, így egyre valószínűbb, hogy újra a régóta kialakult sáv alsó széle felé veheti az irányt az árfolyam. Mindezek mellett hamarosan felülről metszheti az 50 napos mozgóátlag a 200 naposat, ami hosszabb távon negatív technikai jelzés lehet, ezt nevezik ugyanis a technikai elemzők halálkereszt-jelzésnek - hívja fel a figyelmet a KBC elemzése is, amely szintén jó eladási jelzést lát a mostani mozgásban. Mindezt az indikátorok is megerősítik, az MACD ugyanis eladási szignált jelez, míg az RSI csökkenő trendben kezdett mozogni, és képtelen volt az 50 pontos érték fölött maradni tartósan. Ugyanakkor ami óvatosságra inthet, hogy az utóbbi hónapokban többször is visszafordult a jelenlegi 1640-1650 dolláros szintről az arany, így most sem lehetünk biztosak benne, hogy sikeres lesz a letörés, ráadásul 1625 dollárnál egy stabilabb támasz rajzolódik ki, ez gátat szabhat a meginduló esésnek is - figyelmeztet a KBC.

 

Letört az arany árfolyama
Kép: Alfatrader

 

Fundamentális alapon is lehet tere azonban az esésnek. Jól látszik ugyanis, hogy az arany ára az amerikai jegybank, a Fed által decemberben bejelentett kötvényvásárlási programra már nem tudott érdemi emelkedéssel reagálni. Annak ellenére oldalazgat és csökken az arany kurzusa, hogy a Fed mérlegfőösszege nemrégiben soha nem látott szintre, 3 ezer milliárd dollár fölé emelkedett, és jelenleg havi 85 milliárd dollárt fordítanak kötvényvásárlásokra. Ráadásul korábban ugyan jó menedéknek tartották az aranyat a pénzügyi összeomlás esetén, jelenleg viszont ennek egyre kisebb az esélye. Az európai bankok egyre jobb helyzetben vannak, a periféria országok hosszú távú forrást is be tudnak gond nélkül vonni, mi több tavaly nyárhoz képest lényegesen alacsonyabb szintre estek a kötvényhozamok. Az eurózóna felbomlásának esélye és Görögország eurózóna elhagyásának esélye egyre kisebb. Mindezek mellett az arannyal az elmúlt 10 évben szinte csak keresni lehetett, mindenki, aki vásárolt jól járt. Ennek ellenére az ár már közel 1,5 éve nem járt történelmi csúcson, csak oldalazgat. Így a KBC elemzése szerint túlzóvá vált az optimizmus az arany piacán, ilyenkor sokszor épp az ellenkező irányba tud elindulni az adott instrumentum, mivel a vételi erő egyre kisebb. A dollár index is tavaly szeptember óta oldalazgat, nem mutat markáns irányt, bár jelenleg inkább mintha a felpattanással próbálkozna. A dollárindex emelkedése is negatívan hathat az arany árfolyamára, hiszen elsősorban dollárban kereskednek az arannyal.

Technikai alapon az arany eladására buzdít elemzésében az Erste is az ügyfeleinek kiküldött hírlevelében, a háromszög letörése szerintük is jó eladási jelzést jelent. Az arany esetében az is fontos, hogy szezonális termék a konkrét vásárlások tekintetében. A legnagyobb felhasználók ugyanis India (az esküvői szezon miatt) és Kína (az új év ünnepe pont most ezen a héten zajlik) ilyenkor vásárolja a legtöbb aranyat, az árfolyam ennek ellenére nem tud emelkedni. A nyári úgynevezett holtszezonban ugyanis még az emelkedő években is általában korrekció zajlott.

Természetesen azért veszélyek is vannak. Az inflációra érdemes lehet figyelni, amint az felfelé kanyarodik Amerikában az újra menedékké teheti az arany árát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!