Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a rubel jelentős esése lehúzta a BUX-ot, komoly eladói hullám alakult ki a magyar piacon. A keddi forgalom több mint kétszerese volt a szokásos átlagos napi forgalomnak. A nap legnagyobb vesztese az OTP lett, a bankpapír árfolyama csaknem 7 százalékkal zuhant. A napi forgalom mintegy kétharmada, 15 milliárd forint az OTP-hez köthető - mondta.

A Richter már a nap elején közölte, hogy a rubel leértékelődése várhatóan negatív hatással lesz a társaság negyedik negyedéves eredményeire, az orosz fizetőeszköz jelentős értékvesztése miatt csökkenhet az oroszországi árbevétel euróban számított értéke, és az üzleti eredmény is - idézte fel a szakember.

A Mol is gyengült az általános negatív hangulatban, ezt az olajár esése is indokolta - tette hozzá.

A nap végére a nemzetközi piacok magukhoz tértek, a fontos európai értéktőzsdék pluszban zártak, a magyar tőzsdeindex azonban jelentős mínuszban maradt - mondta Miró József.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője is a kiemelkedő forgalmat és a hazai részvényindex jelentős, csaknem 5 százalékos esését emelte ki.

A szakértő elmondta: az orosz jegybank reggeli kamatemelése nem tudta megállítani a rubel gyengülését, amelynek hatására zuhantak a tőzsdék. A mélypont délután fél 2-kor volt, ekkor érte el a napi minimumát a magyar tőzsde és a vezető részvények is - jegyezte meg.

A Raiffeisen szakértője szerint látszik, hogy a nagyobb külföldi események előcsalogatják azokat a befektetőket, akik kisebb mozgás esetén nem reagálnának. A magyar piac a magas forgalom mellett egyértelmű vesztese volt a napnak - mondta.

A Mol 400 forinttal, 3,52 százalékkal, 10 960 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 276 forinttal, 6,97 százalékkal, 3684 forintra esett, forgalmuk 15,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 3,50 százalékkal, 331 forintra gyengült, forgalma 584,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 175 forinttal, 4,73 százalékkal, 3525 forintra csökkent, forgalma 2,6 milliárd forintot tett ki. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1432,89 ponton zárt kedden, ez 24,14 pontos, 1,66 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!