Az általános piaci vélekedés szerint a külföldi befektetők inkább kivárnak a magyar állampapír pozícióikat illetően, nincsenek érdemi eladások (ezt jelzi a történelmi csúcs közelében lévő állományuk is), mert ha nagyobb tételben kezdenének eladni, akkor igen nehéz lenne azt ténylegesen, viszonylag jó árak mellett végrehajtani a piac "kiszáradása" miatt - áll a Portfolio.hu kommentárjában. A holnapi kötvényaukciókon - amennyiben a külpiaci javuló hangulat kitart - feltehetően ismét intenzív vételekkel jelentkeznek majd a külföldiek.

FutamidőHozam (%)Változás
M35,950,00
M65,950,00
M126,04- 0,09
Y37,09- 0,16
Y57,59- 0,15
Y107,79- 0,20
Y157,79- 0,21


Az elmúlt napokban elsősorban a magyar befektetők adhattak el állampapírokat (a külföldiek inkább kivártak), ez volt a mozgatórugó az állampapírpiaci hozamemelkedésben. A ma délelőtt kibontakozott intenzív hozamesésben egyrészt a javuló kockázati étvágy, másrészt az állampapírpiaci short pozíciók kényszerű zárása is meghúzódhat.

A forint az euróval szemben az elmúlt napok nagy külpiaci feszültsége és komoly CDS-felár emelkedése ellenére is viszonylag jól tartotta magát, a 275 feletti tartományokból rendszerint az erősödés felé mozdult a minimálisan javuló külső hangulat mellett is. Emiatt több devizapiaci kereskedő is azt gyanítja, hogy ebben a mozgásban a Magyar Nemzeti Banknak indirekt módon szerepe lehet, a Nemzetközi Fizetések Bankján (BIS) keresztül a forint mellett intervenciós megbízást hajthatott végre. Az intervencióval kapcsolatos találgatásokat a jegybank ezúttal sem kommentálta.

Lapunk véleménye szerint kevés az esély az intervencióra, hiszen az MNB számára egy ilyen eurójegyzés még bőven tolerálható, az intervencióhoz ennél lényegesen gyengébb - 290 forintos euró - árfolyam kell. És még ebben az esetben is először verbálisan avatkozna be az MNB, majd csak ezt követően nyúlna a devizapiaci intervenció eszközéhez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!