Mélyponton a rand árfolyama

Történelmi mélypontjára zuhant a dél-afrikai rand dollárhoz viszonyított árfolyama hétfőn a hazai gazdaság borús kilátásai, valamint a kínai gazdaság lassuló növekedése miatt aggodalmak következményeként.
MTI-Eco, 2016. január 11. hétfő, 15:54

Napi mélypontján, hétfő reggel a nemzetközi devizakereskedésben 9 százalékos mínuszban állt a rand jegyzése, amikor is egy dollárért már 17,91 randot kértek. Ilyen nagy mértékű árfolyamveszteségre több mint hét éve, 2008 októbere óta nem volt példa. Azóta fokozatosan erősödött a rand, és délután három óra körül 16,56 rand/dollár szinten állt a jegyzés, azaz a dollár már "csak" 1,54 százalékos nyereségben állt.

A dél-afrikai fizetőeszköz tavaly dollárhoz viszonyított értékének 25 százalékát veszítette el, főleg a nyersanyagárak zuhanásának következményeként. Decemberben jelentős gyengülést idézett elő az is, hogy Jacob Zuma államfő váratlanul menesztette a befektetők körében általános tiszteletnek örvendő Nhlanhla Nene pénzügyminisztert.

A dél-afrikai kereskedelmi és iparkamara felmérésének múlt héten közzétett eredményei szerint a munkaadók bizalma soha nem volt ilyen alacsony az első, 1994-ben tartott demokratikus választások óta.

A dél-afrikai központi bank januári ülésén a kamatok emelése mellett dönthet, miután a gyengülő fizetőeszköz általában véve az infláció emelkedését vonja maga után. Carmen Nem, a Rand Merchant Bank közgazdásza szerint nem kizárható, hogy 50 bázisponttal emeli kamatait a központi bank.

Afrika legfejlettebb gazdasága 1,5 százalék körüli mértékben növekedett tavaly, miközben a munkanélküliségi ráta 25 százalék körül mozog. A 15 és 64 év közötti 35,8 millió dél-afrikai közül majdnem nyolcmilliónak nincs állása.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő december elején "BBB mínuszra" rontotta a Dél-afrikai Köztársaság államadós-besorolását, amely a befektetésre ajánlott osztályzati sáv legutolsó fokozata, és innen már a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategória következik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .