Mélyponton a rand árfolyama

Történelmi mélypontjára zuhant a dél-afrikai rand dollárhoz viszonyított árfolyama hétfőn a hazai gazdaság borús kilátásai, valamint a kínai gazdaság lassuló növekedése miatt aggodalmak következményeként.
MTI-Eco, 2016. január 11. hétfő, 15:54

Napi mélypontján, hétfő reggel a nemzetközi devizakereskedésben 9 százalékos mínuszban állt a rand jegyzése, amikor is egy dollárért már 17,91 randot kértek. Ilyen nagy mértékű árfolyamveszteségre több mint hét éve, 2008 októbere óta nem volt példa. Azóta fokozatosan erősödött a rand, és délután három óra körül 16,56 rand/dollár szinten állt a jegyzés, azaz a dollár már "csak" 1,54 százalékos nyereségben állt.

A dél-afrikai fizetőeszköz tavaly dollárhoz viszonyított értékének 25 százalékát veszítette el, főleg a nyersanyagárak zuhanásának következményeként. Decemberben jelentős gyengülést idézett elő az is, hogy Jacob Zuma államfő váratlanul menesztette a befektetők körében általános tiszteletnek örvendő Nhlanhla Nene pénzügyminisztert.

A dél-afrikai kereskedelmi és iparkamara felmérésének múlt héten közzétett eredményei szerint a munkaadók bizalma soha nem volt ilyen alacsony az első, 1994-ben tartott demokratikus választások óta.

A dél-afrikai központi bank januári ülésén a kamatok emelése mellett dönthet, miután a gyengülő fizetőeszköz általában véve az infláció emelkedését vonja maga után. Carmen Nem, a Rand Merchant Bank közgazdásza szerint nem kizárható, hogy 50 bázisponttal emeli kamatait a központi bank.

Afrika legfejlettebb gazdasága 1,5 százalék körüli mértékben növekedett tavaly, miközben a munkanélküliségi ráta 25 százalék körül mozog. A 15 és 64 év közötti 35,8 millió dél-afrikai közül majdnem nyolcmilliónak nincs állása.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő december elején "BBB mínuszra" rontotta a Dél-afrikai Köztársaság államadós-besorolását, amely a befektetésre ajánlott osztályzati sáv legutolsó fokozata, és innen már a spekulatív - befektetésre már nem ajánlott - kategória következik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .