Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A válság mellett alaposan megtépázta a magyarországi alapkezelők eredményét a magánnyugdíjpénztárak (manyup) államosítása is, a szektor legnagyobb szereplőinek összesített 2011-es nyeresége közel 9 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban − derül ki lapunk összesítéséből. A legnagyobb érvágást természetesen a nagy nyugdíjportfóliót kezelő cégek szenvedték el, az OTP 4, az ING 3,2, az Aegon közel 0,9 milliárddal kevesebb profitot termelt, mint a megelőző évben. A manyup-szolgáltatást nem nyújtó cégek elsősorban a válság hatásait nyögték, az árfolyamok visszaesése szinte mindannyiuk eredményét erodálta, a vizsgált 13 alapkezelőből csak hárman tudták növelni nyereségüket. A legtöbb profitot még mindig az OTP Alapkezelő termelte, bár a 3 milliárdos nyereség kevesebb mint fele a 2010-esnek. A nyereség alapján összeállított rangsorban a második a K&H, a harmadik az Aegon lett.

Az adatokból úgy tűnik, romlott a portfóliókezelés hatékonysága is: míg a bevételek 30 százalékkal estek, addig az üzemi eredmény gyakorlatilag megfeleződött, s az adózott eredmény is a forgalomnál jobban, 40 százalékkal csökkent.

A tulajdonosok láthatóan nem érzik biztonságban a pénzüket, ami a meglepetésszerű államosítás és az egyre kreatívabb adónemek feltűnésének fényében egyáltalán nem meglepő. Az alapkezelők a tulajdonosi határozatok értelmében a tavaly megtermelt nyereségnél közel 6 milliárddal (mintegy 40 százalékkal) több osztalékot fizettek ki, amihez az eredménytartalékból sok esetben az utolsó fillért is kifacsarták.

Az idei évvel kapcsolatban is inkább csak reménykedni lehet: az első két hónapban az állami befektetésijegy-értékesítések és a végtörlesztés miatti lakossági pénzkivét okán apadtak számottevően a portfóliók − így feltehetően az azok kezeléséért járó jutalékok is. Az eladások hatását csak részben tudták ellensúlyozni a pozitív hozamok, a bevételek növekedéséhez pedig a tőkepiaci hangulat jelentős javulására lenne szükség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!