Az Unicredit összegzése szerint a friss adat csaknem kétszer akkora, mint a megelőző heti tőkekivonás, így a tendencia igencsak meglátszik a tőkeáramlások négyhetes mozgóátlagán is. Tavasz óta nem volt ilyen intenzív ez a négyhetes mozgóátlag szerinti tőkekivonás a feltörekvő alapokból, amellyel már az egész idei évet tekintve nettó tőkekivonásról lehet beszélni (688 millió dollár).

Leginkább a kemény devizában denominált alapokból mutatkozott az utóbbi hetekben intenzív tőkekivonás (a legutóbbi héten 1,016 milliárd dollár), de sorozatban ez volt a hetedik egymást követő hét, amikor a helyi devizában denominált alapokból is nettó tőkekiáramlás következett be (984 millió dollár). A vegyes denominációjú alapokba egyébként még most is kis tőkebeáramlás mutatkozott (34 millió dollár).

A helyi devizában denominált alapokból idén összesen már nettó 8,7 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki, és az Unicredit összegző anyaga szerint a legfrissebb tőkekivonási adatok az orosz rubel mélyrepülésével és az általa a kelet-közép-európai piacokon kiváltott tőkekiáramlással függött össze leginkább. Ez a magyar piacot úgy tűnik, hogy megkímélte, hiszen az ÁKK Zrt. adatai szerint továbbra is csaknem 5000 milliárd forinton ragadt a külföldiek forintalapú állampapír állománya.

A feltörekvő piacokon a helyi devizában denominált alapokban az év nagy részében nem volt érdemi nettő tőkeállomány-változás. A kemény devizás alapokba tavasszal volt némi nettó beáramlás, de a vegyes alapokba még azt követően is érkezett némi tőke. Az utóbbi két hét sikeredett csúnyára, ami már a 2006 vége óta látható kumulált tőkeáramlási adatokon is meglátszik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!