Hiába jelentette be a kormány az IMF-tárgyalások megkezdését, a külföldi befektetők minden bizonnyal a Moody's leminősítésére jobban figyeltek, a nem rezidensek ugyanis novemberben 223 milliárd forint értékben adtak el magyar állampapírt.

Az átértékelődésen ráadásul további 282 milliárd forintot buktak a külföldiek, így a náluk lévő állomány több mint ötszázmilliárd forinttal csökkent − derül ki az MNB legfrissebb adataiból. Az eladott papírok legnagyobb részét magyar intézményi befektetők vásárolták meg, ők 336 milliárd forinttal erősítették a vételi oldalt. Minden bizonnyal a végtörlesztések miatt ezúttal az eladói oldalon szerepeltek a háztartások is, a lakosság novemberben 2,2 milliárd értékben adott el a központi kormányzat által kibocsátott hitelpapírokat.

Az ország legnagyobb finanszírozói ezzel együtt továbbra is a külföldi befektetők, ők a teljes hitelállományunk még mindig több mint felét birtokolják − ennek legnagyobb része devizában kibocsátott állampapír.

Nagy mozgolódást okozott a magán-nyugdíjpénztári vagyon értékesítése a befektetésijegy-piacon, a központi kormányzat ugyanis 145 milliárd forint értékében értékesített, s minden bizonnyal szintén a végtörlesztés számlájára írható a 12,8 milliárdos lakossági értékesítés is.

A tőzsdén nem történt ilyen jelentős tulajdonosi átrendeződés, bár a külföldiek innen is igyekeztek kivonni a pénzt. A nem rezidensek 12,5 milliárd forint értékben értékesítettek a hazai részvényekből, miközben a lakosság 15 milliárd, a kormányzat pedig több mint 30 milliárd forint értékben vásárolt. (A legjobban azonban az állami tisztségviselők választottak részvényt − legalábbis erre a hónapra. Az ő állományuk ugyanis az átértékelődés okán 29 milliárddal nőtt, miközben a négyszer több papírt birtokló külföldiek részvényvagyona csak 36 milliárddal hízott az árfolyamok emelkedése miatt.) Ezt követően a BÉT-en forgó részvények 64 százaléka volt külföldieknél, 16 százaléka az államnál, 8 százaléka pedig a lakosságnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!