Az E-Star előzetes egyezségi javaslatban kéri valamennyi nyilvántartásba vett hitelezőjétől a nyilvántartásba vett követelésének egy részét. A bejelentés szerint a biztosított hitelezői kategóriában a kért elengedés mértéke a tőkekövetelésre vetítve 0 százalék, a nem biztosított hitelezői kategóriában a kért elengedés mértéke a tőkekövetelésre
vetítve 54,2 százalék. A cég azonban azt is közölte, hogy még a teljes bejelentett hitelállományt nem tudták feldolgozni, így ez az összeg még változhat. A fenmaradó tartozások rendezését az hitelezők felé a jövőben várhatóan képződő készpénzből fizetné vissza az E-Star. Ez azt jelentheti, hogy elmarad az 50 millió darab részvény kibocsátásával tervezett tőkeemelés, ami nagyon jó hír a részvényeseknek. Az árfolyam ugrott is 15 százalékot a hírre. Az E-Star a terveiben a várható bevételekkel (itt a szerződésben szereplő díjakhoz képest 90 százalékos aránnyal számoltak) szembeállította a működéshez feltétlenül szükséges kiadásokat, majd az így képződő pozitív pénzállomány tervezi arányosan szétosztani. A pénz alavetően 3 forrásból származhat, az E-Star működése során termelődő készpénzből, a vállalat által tulajdonolt, pozitív eredménnyel és cash flow-val rendelkező cégek osztalékfizetéséből, valamint ezek kötelezettségteljesítéséből.

Elképzeléseik szerint az E-Star az ügyfélállományt képező önkormányzati szektor esetében a fizetési fegyelemben a negatív tendenciák közeljövőben történő változására nem számít, ezért a várható cash flow számszerűsítésénél a saját projektekben a szerződés alapján felszámítható árbevétel 90 százalékával számolt. A költségoldal a minimalizált költségterveknek megfelelően vették figyelembe.

Három helyről jöhet az osztalék

Osztalék fizetése az E-Star Esco-tól várható. E cégnek pillanatnyilag 3 projektje fut amelyek várhatóan eredményt és készpénzt termelnek. A 2013-2016-ig terjedő időszakban termelt készpénz a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé fennálló 470 millió forintos saját adótartozás kifizetését biztosítja. A termelt készpénz felhasználása az E-Star hitelezői követeléseinek kielégítésére a 2017-es üzleti évtől lehetséges. Ezek a szabad pénzeszközök a társaság irányában osztalék jogcímen kerülnek majd kifizetésre.  A lengyel operáció is képes lesz osztalék kifizetésére. A készpénz termelés itt a legerősebb, a projektekhez felvett hitelek azonban az E-Star irányába történő kifizetéseket jó ideig korlátozzák. A BZ WBK által folyósított hitel lejárata 5 év, a hitelszerződés azonban feltételként kiköti, hogy a futamidő alatt nem lehetséges osztalékfizetés. Az E-Star a hitel esetében változatlan feltételekkel való meghosszabbítással számol további 7 évre, a hitelezői követelések rendezésére fordítható osztalékbevétellel a lengyel projektekből legkorábban 2025-ben lehet számolni. Ezek az osztalékfizetések az E-Star kalkulációi szerint fedezik az akkorra még fennmaradó tartozás túlnyomó részét.

A Romániában eszközölt beruházások közül csupán egyetlen projekt, a gyergyószentmiklósi beruházás termel pozitív eredményt készpénz szinten is. Az E-Starral szembeni kötelezettségek rendezése 2013-ban megkezdődik a tervek szerint és az egyezségi javaslatban szereplő 15 éves kielégítési időszak végéig biztosít készpénzt.

Sokára látnak pénzt a kötvényesek

Az egyességgel is egyértelműen a biztosított kategóriában lévő hitelezők járnak jól, akik ráadásul gyorsan pénzükhöz is jutnak, hiszen a megállapodás szerint ők a követelésüket teljes egészében visszakapják két részletben. Az elsőt legkésőbb 2013. december 31. napjig, ami a teljes összeg 82,8192 százalékát jelenti. A fenmaradó összeget legkésőbb 2014. december 31. napján kapják meg az érintettek. Ugyanakkor a többi hitelezőnek, ahová például a kötvényesek is tartóznak 14 évig is várni kell hogy megkapják a pénzüket, és a legnagyobb részhez 11 év múlva juthatnak. Az egyezségi javaslat kiemeli, ha a hitelezők ebben a formában a javaslatot nem fogadják el, az E-Star tovább folytatja majd a tárgyalásokat a megállapodás érdekében és új egyezségi tárgyalást hív össze. Abban az esetben, ha a hitelezők az egyezségi javaslat átdolgozását kérik, a társaság a csődvédelem által biztosított moratórium 120 nappal történő meghosszabbítását kéri.

A sikerhez a hitelezők több mint felének igen szavazata kell majd. Valószínűleg a biztosított kategóriában lévők 100 százaléka elfogadja majd ezt a javaslatot, a kérdés az, hogy ez mire elég. Az E-Star vezető azonban pontosan látják már az arányokat és valószínűleg ezzel a lépéssel biztosítottnak látják a megegyezést. A kötvényesek is jól járnak ugyanis azzal, hogy a korábbi ajánlatnál jóval több pénzt kaphatnak, igaz arra sokat kell várniuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!