Kiállt az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi kríziskezelő stratégiája mellett, az európai vezetőknek pedig a fiskális unió mielőbbi megteremtését sürgető üzenetet küldött Angela Merkel Kanadából. A hírt örömmel fogadták a távol-keleti piacok is.

Az amerikai piacok napok óta nem látott mértékben erősödtek, melyben a német kancellár szavai is jelentős szerepet játszhattak. A Dow végül 0,7, a Nasdaq 1, míg a S&P 500 0,7 százalékot erősödött. A nyitás előtt több amerikai nagyvállalat is közzétette a negyedéves jelentését, melyek kedvező számokat tartalmaztak.

Az ázsia börzéken is a vevők kerültek többségbe, az emelkedésben a japán benchmarkok ma is az élmezőnyben találhatók, míg a shanghai-i index lemaradó, és a negatív tartományban tartózkodik. A Nikkei 225 0,8 százalékot erősödött, míg a Shanghai Composite 0,3 százalékot csökkent.

A Sharp részvények meredek esésbe fogtak azt követően, hogy olyan hírek keltek napvilágra, hogy értékesíteni tervezi a fénymásoló és légkondícionáló eszközöket gyártó üzletágát. A társaság gyorsan cáfolta a piaci pletykát, és a papírok végül 5,1 százalékos pluszba kerültek.

A német kancellár beszéde a jent gyengítette az euróval szemben, mely a jelentős európai kitettségekkel rendelkező japán társaságokra volt kedvező hatással. A Honda Motor 2,5, a Nikon Corp 2, a Fanuc Corp 2,2 százalékos pluszba került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!