Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó az idén két, Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégben jelent meg tulajdonosként, a Konzumban és az Opimus Groupban. Azóta, hogy február végén megvásárolta előbbi tőzsdei cég 19,57 százalékos részvénycsomagját, az ki is lőtt: ára az elmúlt egy évben 1 638,1 százalékkal emelkedett.

Az akvizíció idején a részvényeket még 57 forinton jegyezték, de csütörtökön, mikor a papírok kereskedelme elérte a 20 százalékos tőzsdei limitet, már 730 forint volt az árfolyam, ami 1280 százalékos emelkedés, de a péntek 11 órás adatok szerint már elérte a 760 forintos darabonkénti árat. Ez már csak azért is meglepő, mert a Konzum egy illikvid papír, amely osztalékot nem fizetett. Ráadásul a tőzsdén törpének számít, kapitalizációja 15 milliárd forint. Az elmúlt héten mégis többször előfordult, hogy napi forgalmát csak a blue chipek haladták meg.

Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.

Az érdeklődés leginkább Mészáros Lőrincnek szólhat, ezt jól mutatja, hogy februárban már akkor megugrott a részvények árfolyama, amikor csak pletykálni kezdték a megjelenését a cégben. Akkor is nagy rally volt, amikor már azt jelentették be, hogy a felcsúti polgármester magánszemélyként 53 százalékos tulajdonrészt szerez a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.-ben. Nem sokkal ezután pedig már arról tájékoztattak, hogy ez az alapkezelő közvetve 45 százalékos befolyást szerzett az állami pénzen nyereségessé tett MKB Bankban.

Forrás: bet.hu

A Konzum részvényeinek gyors áremelkedése a a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) is szemet szúrt. Az MKB felvásárlásának bejelentése előtti két napban, május 30-án és 31-én látszólag indokolatlanul, hirtelen fokozott mértékben megnövekedett a papírok iránti érdeklődés. A Tebész ezért tiltott bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tett - számolt be a hvg.hu csütörtökön.

Az Opimus is felült a vonatra

Gyakorlatilag egymás mellé lehet tenni a Konzum részvényárfolyam- és forgalomváltozásával az Opimus Group Nyrt. pályáját, szinte hajszálpontosan ugyanúgy kereskedtek a két papírral. Csütörtökön utóbbi cég árfolyama 112 forinton állt meg, péntek 11-kor már 128 forintot ért. Az elmúlt napokban csak a 15 százalékos napi kereskedési limit állította meg.

Az Opimus két éve még 2,2 milliárd forint, tavaly már csak 930 millió forint veszteséget ért el. Tőzsdei kapitalizációja mindössze 35 milliárd forint.

Forrás: bet.hu

A céget márciusban vette a nevére Mészáros Lőrinc, amikor 16,9 százalékos részesedést vásárolt. Mellette a Konzum Management Kft. is bevásárolt a cégben: a részvények 14 százalékát szerezték meg. A vállalkozó megjelenése után a cég belevágott a Visonta Projekt nevű búzakeményítő gyár építésébe, valamint 6 százalékos tulajdonjogot szerzett a KALL Ingredients tiszapüspöki üzemében.

A céget szintén perlik, miután a Tebész szerint szabálytalan volt, hogy az Opimus részvényesi közgyűlésére csak előzetes regisztrációval engedték be a részvényeseket. Majd a határozatképtelen első ülést szabálytalanul ismételhették meg. A közgyűlésen kerültek be Mészáros Lőrinc gyermekei a vállalat vezetésébe.

A két papír jelentős áremelkedése milliárdokat termelt a részvényeseknek. Ha csak a legutóbbi  meredek emelkedést nézzük, az MKB-eladás június 1-jei bejelentése előtt már május 29-én megkezdődött. Azóta péntek 11 óráig Mészáros Lőrinc a 16,9 százalékos Opimus részesedésen több mint 4 milliárd forintot, a Konzum-pakettjén pedig 2,1 milliárd forintot nyert.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!