Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rejtvénnyel kezdi a Konzum Nyrt.-ről, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóról és az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő rezsimről szóló cikkét a Bloomberg. A cég forgalma tavaly 99 százalékkal esett, rövid távú hitelei hétszeresükre ugrottak és elbocsátotta alkalmazottai 86 százalékát. Idén azonban ez a világ leggyorsabban növekvő tőzsdei vállalata, részvényárfolyama az év eleje óta az ötvenszeresére ugrott.

A rally azzal kezdődött, hogy Mészáros Lőrinc korábbi gázszerelő februárban 20 százalékos részesedést vásárolt a vállalatban - tájékoztatja olvasóit az amerikai hírügynökség. Megtudjuk az üzletemberről, hogy a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 kiadványban 120 milliárd forintos vagyonnal az ötödik helyen szerepel, amit úgy ért el, hogy 2014 óta megtizenötszörözte javait.

A barát

Az olvasó megtudhatja azt is, mi kell ahhoz, hogy valaki Magyarországon világszinten is jegyzett teljesítményt - lásd a Konzum Nyrt. szárnyalását - produkáljon. A cikk bemutatja Orbán és Mészáros régi barátságát és nem sokkal ezt követően megjegyzi, hogy a nagyvállalkozó - hogy, hogy nem - kiválóan szerepel a kormány közbeszerzésein. Az ellenzék szerint a befektető a miniszterelnök strómanja, amit az utóbbi parlamenti felszólalásban tagadott.

Magyarország megváltozott, amióta Orbán 2010-ben visszatért a hatalomba: kétharmados többségére támaszkodva átszabta az alkotmányt, központosította a hatalmat és szövetségeit ültette a kulcsfontosságú intézményekbe. Bár a külföldi megfigyelők értékelik, hogy stabilizálta az állam pénzügyeit, mások azzal vádolják, hogy leépítette a demokratikus súlyok és ellensúlyok rendszerét, utat nyitott a korrupció és barátai meggazdagodása előtt.

Látható és homályos

A cikk ezután ismerteti a Konzum, illetve Mészáros viharos terjeszkedését az elmúlt hónapokban. A cég, a nagyvállalkozó vagy bármelyik vezető beosztású munkatársuk nem nyilatkozott a Bloombergnek, így a hírügynökség Jászai Gellért, a Konzum vezérigazgatója korábbi nyilatkozatát idézi, amely a Világgazdaságban jelent meg. Eszerint a cég átláthatóan működik és szívesen látna külföldi intézményi befektetőket részvényesei között.

A legtöbb brókercég azonban úgy döntött, nem ad közre rendszeres elemzéseket, jelentéseket a vállalatról. Három elemző utasította vissza a Bloomberg kérését, hogy csevegjen a Konzumról, mondván: a cég átláthatatlan és nem látják semmilyen indokát részvényára szárnyalásának.

Magyar matek

A cikk egy szimpla összehasonlítással végződik. Mészáros emelkedése 2014-ben indult, miután Orbán összeveszett egy másik régi szövetségesével (Simicska Lajossal, aki A 100 leggazdagabb 2017 listáján 80 milliárd forintos vagyonnal a 11. - a szerk.). Az utóbbi cégeinek egy része az ezt megelőző évben elvitte az állami közbeszerzéseken megszerezhető összegek 11 százalékát. Ennek az oligarchának a részesedése 2016-ra 0,1 százalékra esett - idézi a Bloomberg a Korrupciókutató Központ adatát.

Kifizetődő Orbán barátjának vagy családtagjának lenni - mondta a hírügynökségnek Tóth István János, a központ vezetője. Csak arra kell vigyáznia annak, aki részesedik a jóból, hogy ez a barátság ne keseredjen meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!