A korábban a vállalat pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozícióját betöltő Molnár úgy véli, az "INA-ügy" leginkább kommunikációs és belpolitikai csata, ami rendeződni fog. A történet nem igazán az INA-ról szól. Minden mértékadó elemző és véleményformáló szerint az INA jó úton halad, jót tett az INA-nak a Mol. Az INA inkább a háborús front, ahol a különböző felek összecsapnak - fogalmazott.

A magyar állam tulajdonosi megjelenése könnyebbé tette a Mol számára a hitelhez jutást, s egyébként sem nevezhető negatívnak, hiszen a korábbi állami tulajdonlás alatt indult el a Mol a nemzetközi növekedés útján - emlékeztetett a vezérigazgató.

Varga Mihály minapi kijelentésével kapcsolatban, miszerint később elképzelhető a Mol-csomag egy részének értékesítése is, Molnár kijelentette, "ez tulajdonosi kérdés. Legfeljebb azt mondhatnám, hogy szerintem mostanában nem túl jó az ár egy ilyen lépéshez. Persze vannak olyan a közel-keleti tulajdonosaink akik még így is sokat nyertek a részvényeiken. Egy tulajdonos bármikor hozhat ilyen döntést."

Hozzátette, az állami tulajdonlás megjelenésével nem változik a Mol saját részvényekkel kapcsolatos stratégiája. Még az is elképzelhető, hogy az INA-val kapcsolatos helyzet megoldásában szerepet játszanak a saját részvények.

Az üzemanyagfogyasztás eddig tapasztalt csökkenése megállht, a Mol szerint innentől már inkább egy lassú és óvatos fogyasztásnövekedés várható, elsősorban a dízel esetében, ahol 3-4 százalékos éves bővüléssel számolnak tartósan. A benzint jobban érintik a kihívások, így különösen az olajár-növekedés, de akár a biodízel, az elektromos vagy a gázmeghajtás terjedése. Itt kisebb, fél-másfél százalékos növekedéssel számolnak régiós szinten. Ez  a folyamat visszaadhatja a finomítás igazi értékét a vállalatnak.

Az osztalékfizetés kérdéséről Molnár József elmondta: "nagytulajdonosaink többségéről azt gondolom, hogy nem elsősorban az osztalékban, inkább annak stabilitásában érdekeltek. Mindazonáltal szerint a Mol a jövőben újra közelebb kerülhet a saját korábban elhatározott osztalékpolitikájához."

Az állami befolyás növekedésének értékeléséről, a Mol akvizíciós lehetőségeiről és további részletekről a szerdai Napi Gazdaságban olvashat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!