Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 856 különböző értékpapírt tartottak tavaly év végén a Soros Fund Management által kezelt portfóliók, ezek közül a legnagyobb befektetések a Wal-Mart, a Verizon és a Yahoo részvényei voltak.

A Soros György nevével fémjelzett alapoknak számos hosszabb távú befektetése van, a portfoliókban legnagyobb súlyt képviselő részvények közül 21-et legalább három éve tart a guru cége. A SeekingAlpha összesítése szerint a magyar származású milliárdos alapkezelőjének befektetési portfoliójában a legnagyobb súllyal a Wal Mart részvényei szerepelnek, a kiskereskedelmi lánc papírjait egyébként Warren Buffett portfoliójában is megtalálhatóak. S ezzel egyik guru sem keresett sokat a pénzüket rá bízó embereknek, hiszen a Wal Mart részvények mindössze 1,1 százalékkal értékelődtek fel tavaly április elseje óta, jócskán alulteljesítve ezzel az S&P 500-as indexet. 20 százalékot keresett viszont a Verizon részvényeken, de ennél jóval többet, 40 százalékot bukott egy év alatt a Yahoo papírjain. A portfolió átlagos hozamát, ami megint csak szemet gyönyörködtető, 26,8 százalékos volt egy év alatt, mindössze egy részvénynek köszönhette, ezek pedig a közel két és félszeresükre dráguló Mercury Computers részvények voltak.

Soros befektetései
RészvényÉrték (millió dollár) 2010 december 31-énHozam 2010 április 1-től (százalék)
WAL-MART STORES INC (WMT)50,61,1
VERIZON COMMUNICATIONS INC (VZ)37,320,4
YAHOO INC (YHOO)36,7-40,1
HEWLETT PACKARD CO (HPQ)34,6-10,7
AT&T INC (T)32,9-6,2
MAP PHARMACEUTICALS INC (MAPP)30,60,1
MERCURY COMPUTER SYS (MRCY)24,7244,2
LOWES COS INC (LOW)21,515,9
CITI TRENDS INC (CTRN)1916,5
Összesen287,826,8
S&P 5003,3

Forrás: SeekingAlpha, Napi Gazdaság

A tavalyi utolsó negyedévben Soros alapjai 132 millió dollár értékben vásároltak Petroleo Brasileiro részvényekre szóló vételi opciókat. Vettek 2,1 millió darab Best Buy részvényt és 2,4 millió Coca-Cola Enterprises részvényt. Az új szerzeményeken felül növelte alapjaiban a Delta Airlines részvények súlyát, immár 186 millió dollár értékben tart a légitársaság részvényeiből. S nem tudott ellenállni a csábításnak, ők is tovább vásároltak Apple részvényeket, a negyedév során 23 százalékkal növelve kitettségüket a papír irányába. Az Apple egyébként a neves guruk egyik kedvenc részvényévé vált, hiszen Jim Simonstól kezdve David Einhornig bezárólag szinte mindenki tart belőle portfoliójában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!