Tegnap már több kis kapitalizációjú részvény kurzusa is megugrott, ami vélhetően felkeltette a gyors duplázásra vadászó spekulánsok figyelmét. A Csepel-emelkedés kapcsán semmilyen nyilvános információ nem látott napvilágot, ami a cég ilyen jelentős felértékelődését indokolná. Ha egyébként a vásárló rendelkezik ilyen - publikusan nem hozzáférhető - információval, akkor vételei bennfentes kereskedelemnek minősülnek. A múltban gyakran előfordult, hogy kis kapitalizációjú papírok árfolyama pár nap alatt a többszörösére emelkedett, majd ugyanilyen gyorsan vissza is zuhant. A mozgás jellemzően 5-10 kereskedési nap alatt lezajlik.


A duplázás anatómiája

A recept meglehetősen egyszerű: valaki összegyűjt pár ezer részvényt, majd pedig a rally kezdetén egy jelentősebb tétellel felső limitre (+20 százalék) beáll vásárlónak. Mivel eladó tételek nem nagyon vannak, csak feltételezhetően baráti kezekből kap pár darab részvényt, így a jegyzés kis forgalom mellett húsz százalékkal emelkedik. A második nap szintén beáll felső limitre vásárlónak egy jelentősebb tétellel. Izgulnia nem kell, az a veszély nem fenyeget, hogy több ezer darabnyi vételre szóló megbízása teljesül, egyedül a baráti kéz ad neki megint pár darabot. A második napon már néhány spekulánsnak - vagy inkább hazardőrnek - kezd feltűnni az emelkedés, ám ők egyelőre óvatosak maradnak.

A harmadik napon szintén beáll a vásárló felső limitre, ám ekkor már néhány viszkető tenyerű spekuláns nem bír ellenállni az emelkedés látványának és melléállnak, papírt persze nem kaptak, csak a rally beindítójának jut ismét pár darab. A drágítás megvalósításához szükséges is, hogy ne legyen jelentősebb eladó tétel, aki szembe megy a vásárlóval, ez ugyanis komolyan megdrágíthatja az akciót. A negyedik nap aztán már egyre nagyobb az őrület a piacon, a "berántott" spekulánosok ekkor már több vételt tesznek a könyvbe felső limiten, mint az ötletgazda.

Az ötödik napon aztán a limites emelkedés után elegendő spekuláns van a vevői oldalon, akikre a rally kieszelője egyben ráboríthatta papírjait, a bekerülési ár többszörösén. Az árfolyam ezután általában meredeken zuhan, nem ritka, hogy a reggeli plusz húszból zárásra mínusz húsz százalék lesz.



Mi a helyzet a Csepellel?

A Csepel-drágulás kapcsán nem állítjuk, hogy bármilyen hasonló tisztességtelen ügylet hajtotta volna föl a papír árfolyamát 150 forintról 500 forintra, csupán azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a spekulánsok - főleg a későn beszálló spekulánsok - rendszerint jókora veszteséggel tudnak csak kikászálódni a "pozícióból".
Néhány megrántás azonban azért következik be, mert valamely nagyobb tulajdonosnak érdeke a magasabb árfolyam, hogy így értékelje fel pakettjét, ebben az esetben a visszaesés nem feltétlenül következik be. Nem kizárt, hogy a Csepel esetében is ez történik most.

Tegnap már az Agrimpex, a Pannon Váltó, a Gardénia és a Konzum is limithez - 20 százalék - közeli mértékben emelkedett. Az esetről megkérdeztük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét is: onnan azt a diplomatikus választ kaptuk, hogy mint minden szokatlan mozgásét, ennek körülményeit is megvizsgálják.

Tiltott piacbefolyásolás, bennfentes kereskedelem

A TPT ide vonatkozó passzusai:

202. § Piacbefolyásolásnak minősül

a) olyan ügylet kötése vagy ügylet kötésére megbízásadás, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad vagy adhat az adott pénzügyi eszköz keresleti vagy kínálati viszonyairól, árfolyamáról;

b) olyan ügylet kötése vagy ügylet kötésére való megbízásadás, amely az adott pénzügyi eszköz árfolyamát mesterséges vagy rendellenes szinten rögzíti;

c) olyan ügylet kötése vagy ügylet kötésére megbízásadás, amely színlelt, illetve amelyben bármilyen más formájú megtévesztéshez, manipulációhoz folyamodnak


201. § (1) Bennfentes kereskedelem:

a) a bennfentes személy által bennfentes információ felhasználásával a bennfentes információval érintett pénzügyi eszközre közvetlen vagy közvetett módon ügylet kötése, illetőleg ügylet kötésére adott megbízás;

b) a bennfentes személy által a bennfentes információ továbbadása más személynek;

c) a bennfentes személy által javaslattétel más személynek arra, hogy a bennfentes információval érintett pénzügyi eszközre ügyletet kössön;

d) bármely személynek az a)-c) pontban leírt cselekménye, amennyiben tudta vagy az adott helyzetben általában elvárható gondossággal eljárva tudnia kellett volna, hogy a felhasznált információ bennfentes információnak minősül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!