Elképesztő összeget, 24 millió dollárt kaszált egy kaliforniai középiskola, a San Francis High School a Snapchat-et tulajdonló Snap tőzsdei bevezetésével. A római katolikus magániskola még 2012-ben fektetett be a cégbe 15 ezer dollárt annak tőkeemelése során.

A jó befektetés persze nem volt véletlen, az iskola vagyonalapjának elnöke ugyanis Barry Egger, a Lightspeed Ventura Partners nevű kockázati tőketársaság egyik alapítója. A Snap bevezetésével a Lightspeed részesdése a 17 dolláros bevezetéssel 1,7 milliárd dollárt ért. Persze az összes részesedés értékét fel lehet szorozni még 44 százalékkal, a részvények ugyanis az első kereskedési napon 26 dollárig emelkedett, s valamivel 24,5 dollár alatt zártak.

Akkoriban Egger két gyereke is az iskolába járt. A 15 ezer dollár befektetéséért cserébe az iskola 2,1 millió darab A sorozatú részvényt kapott, ezek kétharmadát a bevezetés után eladták az iskola tájékoztatása szerint - szúrta ki a hírt a qz.com-on a Bloomberg. Az iskola mellett annak idején a Lightspeed 485 ezer dollárt fektetett be a cégbe.

Egger mostani közlése szerint az győzte meg a Snapchatbe történő befektetésről, amikor egyik délután lányát Natalie-t látta, hogy használja az alkalmazást. Megkérdezte, milyen gyakran lóg a Snapchaten, mire a kislány azt válaszolta, eleinte napi 5-6 alkalommal küldött képet, de most már 30-at kap naponta.

Az osztálytársak bólintottak, s mindegyikük megmutatta azokat Eggernek. A következő kérdés az volt, hogy csak a lányok, vagy a fiúk is használják-e, ekkor Andrew nevű fia besétált a szobába, s megerősítette, persze, ez nem csak a lányokat érdekli.

Az elképesztő bevételt az iskola vezetője szerint a stratégiai terveikben szereplő fejlesztések finanszírozására is fel fogják használni. Nem ez az első jó befektetése az iskola vagyonalapjának, 1996-ban egyszer már kerestek 2,1 millió dollárt egy 25 ezer dolláros befektetéssel az Advanced Fibre Communications nevű távközlési cégbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!