- Manapság egyre több "aranyszámla" névre keresztelt megtakarítási program létezik. Hogyan működnek ezek?

− A legelterjedtebb az, amikor a befektető részletekben, rendszeres befizetésekkel − rendszerint havonta − grammonként vásárol meg egy aranyrudat, többnyire 100 grammosat. Amint letelik a több mint nyolcéves gyűjtögetést jelentő 100 hónap, az ügyfél boldogan átveheti az aranyát. Meg kell jegyeznem, hogy én szkeptikus vagyok ezzel szemben, mert szerintem itt több gond is adódhat. A befektető soha nem birtokolhatja a már megvett aranyát, csak a program végén. Addig csak látszólag van aranya, és kénytelen az eladónak elhinni, hogy az megvan, és nem is vész el, például az eladó csődje esetén. Továbbá ezek a programok nem tudják kezelni azt a helyzetet, ha valaki a teljes időszak előtt befejezné ezt a megtakarítást és kikérné az addig megvett aranyát. Mivel csak 100 grammos rudat tudnának adni − 23 vagy 35 grammos rúd nem létezik −, egy utat kínálnak, a kényszerértékesítést. Azaz a befektető, mivel nincs az arany a birtokában, kénytelen az eladó által diktált áron neki visszaadni. Számomra ezek a programok amúgy inkább tűnnek betétgyűjtésnek, mint fizikai aranykereskedelemnek.

- Mi akkor a megoldás? Mit tehet az a befektető, aki havi kisebb összegeket szeretne biztonsággal aranyba fektetni?

− Feltétlenül azt javaslom, hogy az emberek ne elégedjenek meg a virtuális számlaarannyal, hanem kérjék befektetett pénzük ellenértékét fizikailag birtokba vehető aranyban. Létezik olyan aranybefektetési termék, amely birtokba vehető és grammonként is vásárolható. Az aranypiac.hu Aranytábla terméke pontosan ezen befektetői igény teljesítésére született. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy tábla csokoládét, amelyből egy- vagy akár többgrammos rudak törhetők le. Így a befektető grammonként tud befektetési aranyat vásárolni. Az ár pedig egy 100 grammos rúd grammonkénti árának felel meg. Ugyanolyan jó áron vásárol tehát, mint ha nagy rudat venne, és minden vásárláskor a birtokába kerülhet az arany!

Schmidt Kálmán

- Hogyan és milyen áron lehet ezeket a kis rudakat eladni, ha valaki értékesíteni kívánja?

− A legfontosabb, hogy minden egyes kis rúd nemzetközileg elismert, úgynevezett Good delivery minősítésű, tehát megfelel a londoni aranypiac követelményeinek, vagyis a világon bárhol könnyen pénzzé tehető. Mi is képzünk felvásárlási árat rá. És ebben rejlik az aranypiac.hu Aranytábla termékének másik nagy előnye a nagyobb aranyrudakkal szemben. Az aranytábla nemcsak grammonként vásárolható, de akár grammonként el is adható, aszerint, amennyi pénzre éppen szüksége van önnek. Még akkor is, ha egyben vásárolta meg a táblát. Amikor eladni kíván, nem kell az egészet pénzzé tennie, csak törjön belőle annyit, amennyit akar, és a többi aranya továbbra is megmarad elismert aranybefektetésnek.

- Kinek ajánlható az aranytábla?

− Mindenkinek, aki a legtöbb értékhez szeretne jutni a legkisebb ráfordítással, és nem elégszik meg az aranyszámla betét jellegével, hanem fizikai aranyat szeretne birtokolni. Mivel az Aranytábla tényleges arany, és egyben, illetve részleteiben is megvásárolható, ajánlható mindenkinek, akit az aranybefektetés érdekel, akár van már aranya, akár ez lenne az első aranybefektetése.

Aranytábla

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!