Az S&P 500-as index ezen idén már túl van egy nagyjából 9 százalékos esésen. A rossz hangulatot a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, a zuhanó olajár, s Stanley Fischer Fed alelnök szavai határozták meg, aki az amerikai jegybanktól körülbelül négy kamatemelést vár az év folyamán.

Ennek ellenére egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a Fed óvatosabb hangnemet üthet meg a heti ülését követően. Ennek esélyét növeli, hogy Mario Draghi ECB elnök a múlt héten növelte a márciusi európai monetáris lazítás esélyét.

A befektetők most arra spekulálnak, hogy a Fed enyhébb hangnemet üthet meg. A korábban beígért négy kamatemelés most nem tűnik reálisnak, s ez pozitív lehet a részvénypiac számára - mondta Ken Polcari, az O'Neil Securities szakértője.

Fontos adatok jönnek - tűzvonalban az Apple

A piacot megmozgathatja számos, e héten érkező gyorsjelentés is. Ha jól sikerülnek, akár még az is kiderülhet, hogy a piac túlzottan pesszimista volt a tavalyi negyedik negyedéves profitokkal kapcsolatban.

A Dow Jones Industrial index kosarában szereplő cégek közül a héten jelent a Boeing, a McDonald's, a 3M és a United Technologies is. A nagy, multinacionális szinten is jelentős cégek számaiban a legfontosabb talán az lesz, hogyan érintette tevékenységüket, exportjukat és profitmarzsaikat az erős dollár.

De a héten érkezik a legnagyobb, és a legtöbb befektető által tartott Apple jelentése is. A cég néhány beszállítójának jelentése alapján viszonylag gyengébb Iphone eladási statisztikákat várnak a befektetők, amivel folytatódhat a részvény immár harmadik negyedéve tartó gyenge teljesítménye.

Ez azért fontos, mivel az Apple súlya nagy több vezető indexben is, gyenge szereplése így rányomja bélyegét a piac egészére. Persze a negyedik negyedéves számoknál még fontosabbak lesznek a cég által közlendő előrejelzések. Ezek ugyanis nem csak arra nézve jelenthetnek jelzést, hogy a cég merre tart, de az amerikai gazdaság állapotáról is jó indikációt nyújthatnak.

Ezekre a szektorokra rájár a rúd

A héten jön a Halliburton és a Hess Corp. jelentése is, ezek azt mutathatják meg, mekkora rombolást végzett az alacsony olajár az energetikai szektorban. A Thomson Reuters szerint az elemzők 70 százalékot meghaladó profitcsökkenést várnak ebben a csoportban.

De nem csak az energetikai szektor van bajban, az elemzők csökkentik előrejelzéseiket az alapanyag, a pénzügyi és a technológiai szektorban is. Ha megnézzük az előrejelzéseket az idei első és második negyedévre, akkor az látszik, hogy az elemzők nem nagyon várnak növekedést - mondta a Reutersnek Robert Pavlik, a Boston Private Wealth vezető piaci stratégája. Eközben a második félévre vonatkozóan még magasak a várakozások,  de ez még nagyon bizonytalan, s sok függ attól, hogy növekszik-e a lakossági fogyasztás és stabilizálódik-e a dollár - mondta Pavlik.

A hét végén érkezik még az amerikai GDP negyedik negyedéves alakulásáról szóló előzetes adat. Ez a várakozások szerint 0,8 százalékos gazdasági bővülést mutathat, azonban ha a tényleges szám nem tér el nagyon a várttól, nem valószínű, hogy nagy lenne a piacmozgató hatása - áll az összefoglalóban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!