Azt, hogy a múlt heti esés az amerikai részvénypiacon egyben azt is jelenti, hogy véget ért a medvepiaci rally, s új csúcsok már nem lesznek az amerikai piacon, nyilván nem tudni előre. A neves technikai elemző, Steve Nison azonban már napokkal ezelőtt arra figyelmeztetett a Marketwatch hasábjain, hogy a japán gyertya alakzatok azt mondják neki, nem most érdemes részvényeket vásárolni.

Márpedig Steve Nisonra érdemes odafigyelni, ha japán gyertyákról van szó, ő volt az ugyanis, aki ezt a grafikonrajzolási technikát mintegy 30 évvel ezelőtt meghonosította a nyugati technikai elemzők körében. A japán gyertyák azóta a meghatározó technikai grafikonrajzolási módszerré váltak, leginkább plasztikus, jól látható jellegük miatt.

Nison manapság is szorosan szemmel követi a részvénypiaci eseményeket, s úgy véli, a nyáron megugrott volatilitás az amerikai piacon és a növekvő bizonytalanság a gazdaság állapotával kapcsolatban, miközben a Fed kamatemelésre készül, s az S&P 500-as index grafikonján feltűnő pesszimista jelzések mind-mind arra utalnak, hogy a 6 és fél éve tartó bikapiac kifutotta magát az Egyesült Államok tőzsdéin. Én már hónapokkal ezelőtt eladtam a részvényeimet - mondta Nison.

Ezért szeretik a technikát a befektetők

A technikai elemzés egyszerűen meghatározva nem más, mint előrejelezni a befektetési eszközök várható árfolyamát azok múltbeli alakulásából. Leginkább a grafikonok tanulmányozásából áll, de vannak más matematikai eszközök is, amelyek az árakon és a forgalmi adatokon alapulnak - foglalja össze a portál.

Nagyon sok befektetési szakértő és befektető nem veszi komolyan a technikai elemzést, s csak legyintenek: boszorkányság az egész. Mások szerint viszont a piac elemzésének legvegytisztább formája. A technikai elemzők kedvenc érve szerint a fundamentális elemzők egy csomó bizonytalan változóval dolgoznak, amelyek szerintük befolyásolhatják az árat, a technikai elemzőnek viszont csak az árral kell foglalkoznia. Ahogy a Wall Street-en honos mondás tartja, nem a hír a fontos, hanem hogy a piac és az árfolyam hogyan reagál a hírekre.

A japán gyertyákat kedvelő elemzők szerint ezek azért jobbak a többi grafikonrajzolási módszernél, mert több adat jelenik meg rajta, a nyitó, a záróár a napon belüli maximum és minimum is. Nison cégének legkeresettebb terméke az a szoftver, amely a japán gyertyaalakzatok automatikus felismerésével foglalkozik. Nison szerint terméke iránt kereslet kiválóan mutatja, milyen fázisában van a részvénypiac.

Ha ugyanis nyugodt, bikapiac van folyamatosan emelkedő árfolyamokkal, a befektetők úgy érzik, nincs nagyon szükségük a technikai elemzés segítségére. Amikor azonban a bizonytalanság nő a piacon, nehezebbé válik a befektetés, akkor rendszerint megnő az igény a technikai elemzés segítsége iránt.

Medvék ölelésében kerültek a bikák

Nison aggodalmát fokozza a jelenlegi fejleményekkel kapcsolatban, hogy a májusi csúcs óta már négy medve átölelő gyertyaformáció is feltűnt az S&P 500-as index grafikonján. Ebben az alakzatban az S&P 500-as index először csúcson zár, a következő napon magasabban nyit, majd esik és az előző nap minimumára alatt zár. Ez az alakzat Nison magyarázata szerint igen jól illusztrálja, hogy az eladói nyomás hogyan gyűri le a vevőket.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu


Ez már csak azért is nyugtalanító, mert olyan szint közelében tűnt fel, amit a hagyományos nyugati technikai elemzés ellenállás szintnek szokott nevezni. Nison szerint ez a fontos ellenállás 2150 pont körül lehet, amit már többször megközelített az index, de nem sikerült áttörnie.

Ha valaki most vásárol, akkor egy fontos ellenállás előtt teszi ezt, aminek átvitelére kisebb az esély, s ezért a felfelé mutató kockázatok nagyok. Ezért ő úgy gondolja, akkor érdemes vásárolni, amikor azt Warren Buffett, vagy a hétköznapi befektető nem tenné, mégpedig egy meggyőző rally után. Ő akkor lenne meggyőzve a további áremelkedés lehetőségétől, ha az említett szint feletti zárást lehetne tapasztalni heti szinten, ez most már közel 5 százalékkal lenne az index jelenlegi értéke felett.

Ennek több értelme van, hiszen lehet hogy drágábban veszünk, de olyan helyzetben, amikor az index legyőzte ellenállását. Nison kitörésekben szeret vásárolni, szerinte erre jó példa volt az S&P 500-as index 2013 tavaszi mutatványa, amikor 13 éves ellenállásán sikerült túljutnia, s azóta további 30 százalékot emelkedett.

S&P 500-as index 2013.as kitörése
Kép: Napi.hu

Ha a 2150 pont feletti zárás után az index nem esik 2130 pont alá, akkor Nison szerint sikeres a kitörés, ezért egy ilyen vételnél a szigorú stop szintet ide helyezné el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!