Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, hogy igen lelkesek a befektetők a feltörekvő piaci kötvényekkel kapcsolatban az idén elért kedvező hozamoknak köszönhetően, aközben azonban nincsenek felkészülve arra, hogy több országban is választásokat tartanak a következő 12 hónap során - hívja fel összefoglalójában a figyelmet a Bloomberg. Márpedig a Bloomberg és a Barclays által közösen kitalált, a feltörekvő országok államkötvényeit követő indexben több mint 50 százalék azok súlya, ahol ilyenre kell felkészülni, s ebben az eszközosztályban különösen fontos tényező a politikai kockázat.

Bár e között vannak olyan országok is, mint Oroszország, ahol a választási eredményeket borítékolni lehet - írja a a hírügynökség - azonban például a brazil vagy a mexikói választások komoly felfordulást hozhatnak a kötvénypiacon. Ez könnyen védtelenül érhet számos befektetőt, akik az elmúlt időszakban komolyan bevásároltak a feltörekvő piaci kötvényekből, amelyek még mindig jobb hozammal kecsegtetnek, mint fejlett piaci társaik.

A befektetők már elkezdtek ezzel a témával foglalkozni, azonban kétlem, hogy felkészültek volna a várható fejleményekre - mondta Kieran Curtis, az Aberdeen Standard Investment szakértője.

Ha a történelmi példák számítanak, akkor van mitől tartani. A Citigroup szakértői nemrég publikáltak egy elemzést, amely a következő 18 hónapban esedékes választásokat vette sorra 20 feltörekvő piaci országban. E szerint a múltban a választásoknak döntő szerepük volt azon időszakok kialakulásában, amikor a dolgok egyszerre romlottak el a feltörekvő piaci befektetők számára.

Az elemzők sorra vették a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek mexikói pénzügyi válságait, amelyek mindegyike összefüggésben állt a választásokkal. De felhívták a figyelmet 2001-es argentin időközi választásokra is, amely megnyitotta az utat a néhány hónappal későbbi bekövetkezett államcsőd előtt.

Ez nem azt jelenti, hogy létezne a piacokon egy átok, amely a feltörekvő országok választásait sújtja, s azt sem, hogy minden választás feltétlenül a volatilitás emelkedését vonja maga után. Azonban historikusan ennek ellenére van kapcsolat a választások és a válságok között - állapította meg David Lubin, a Citigroup szakértője.

A bank elemzői szerint a dél-afrikai kormányzópárt év végi kongresszusa és a brazil és a mexikói választások azok, amelyek a legnagyobb eséllyel megmozgathatják a piacokat, mivel mindhárom eseményen szorosak az esélyek és nehezen prognosztizálhatók az eredmények. Ő azt tanácsolja az ezen országokba befektetőknek, hogy időben kezdjenek el fedezeti ügyleteket nyitni a várható árfolyamkockázatok ellen.

Várakozásuk szerint a költségvetési politika fellazulásával kell számolni a választások előtt Dél-Afrikában, Indonéziában, Pakisztánban és Costa Ricában. Az államadósság megugrása sok választásokra készülő országban megfigyelhető - tette hozzá Lubin.

Jó példa a kockázatok jellegére például, hogy Chilében vasárnap tartották az elnökválasztás első fordulóját, s miután a piac által favorizált jelölt a vártnál kisebb előnyt szerzett, a peso az összes feltörekvő piaci devizánál nagyobbat esett.

Az Aberdeen szakértője szerint az ilyen jellegű kockázatok ellen úgy védekezhetnek a legjobban azok a befektetők, akiknek mindenképpen feltörekvő piaci kötvényeket kell tartaniuk, ha inkább olyan országokban vásárolnak, amelyek már túl vannak a választási ciklusuk "rázós részén".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!