Egyelőre a piacok nem félnek Donald Trumptól, aki ma estétől lesz az Egyesült Államok elnöke. A Trump által belengetett intézkedéseknek a jó oldalát nézik a piacok.

Részben azt, hogy az új amerikai kormány többet költ majd, ez pedig a gazdaságra is kedvező hatással lesz - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Várhatóan protekcionista irányváltás lesz az amerikai gazdaságpolitikában, amely az eddiginél jobban fókuszál az amerikai termelés fejlesztésére és a külföldön termelő amerikai cégek hazacsábítására.

A vámok esetleges bevezetése és egy kereskedelmi háború Kínával elég veszélyes lenne az amerikai gazdaság számára. Ezek egyelőre fenyegetőzések, és erősen kérdőjeles, hogy Trump valóban belemenne egy kétséges kimenetelű háborúba. A kínai termékekre bevezetendő vámra Kínának is lehet válaszlépése, például az, hogy leértékeli a saját devizáját, a jüant - véli a szakember.

A forintot önmagában Trump beiktatása nem befolyásolja. Rövid távon az euró árfolyama 305-312 forint között mozoghat. Hosszabb távon, ha az amerikai gazdaság nagyobb lendülettel növekszik, akkor a Fed gyorsabban emelhet kamatokat. Ez pedig az ECB is irányváltást eredményezhet, azaz a laza monetáris politikáról szigorúbb irányba indulhatnak. Ez pedig forintgyengítő hatással járhat - állapította meg Németh.

A mérleg másik serpenyőjében azonban ott van a magyar gazdaság növekedése, amely viszont a forintot erősíti. Összességében, ha nem lesz komolyabb sokk a nemzetközi gazdaságban, és Trump sem hoz durva intézkedéseket, akkor a forint árfolyama is nyugodt maradhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!