A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Közel 4 százalékot zuhant kedden a Mol árfolyama a magyar tőzsdén, miután a Népszabadság ismeretlen forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Mol első emberének a kiadatását kérték horvát részről. Ezt ugyan később minden fórumon cáfolták, a horvát főügyészség szóvivője pedig egyenesen azt közölte a Bloomberggel, hogy a magyar lap információi nem korrektek.

Ez azonban csak átmeneti megnyugvást hozott a részvény piacán, a befektetők egyelőre tehát jobbnak látják menekülni a részvényből. Ezzel a Mol jelentős diszkonttal forog a többi szektortárshoz képest − hívta fel lapunk figyelmét Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. A Mol alulteljesítése egy darabig még megmaradhat, azonban hosszabb távon ennek nincs realitása. Fontos ugyanis azt is látni, hogy mit veszíthet ebben az ügyben a Mol.

Az biztos, hogy a nyilvános pályázaton, illetve ajánlattal vásárolt mintegy 47 százalékos INA-részvénypakettját nem vehetik el a társaságtól, ennek jogossága ugyanis megkérdőjelezhetetlen. Azt a részvényesi megállapodást, ami alapján a menedzsmentben többségbe került a Mol, természetesen felülvizsgálhatják, de a Mol már egy hónapja jelezte, hogy ebben partner.

Patthelyzet alakulhat ki

Sőt, még a szerződés aláírásakor a Mol javaslatára került be az a kitétel, hogy ezt felül lehet vizsgálni. Nagyon fontos azonban azt is látni, amit Mosonyi György, a Mol korábbi vezérigazgatója, jelenleg a felügyelőbizottság elnöke nyilatkozott, hogy az INA még mindig egy állami vállalat és jelenleg már a Mol is jelentős részben az. Mindez azt jelenti, hogy az ügyben könnyen lehet, hogy a két állam állapodik majd meg.

Márpedig a jelenlegi állapotot sokáig már nem lehet húzni, a feleknek inkább a gyors megegyezés lehet az érdeke − véli Herczenik Ákos. Mindenesetre az ügyben gyorsan megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki közölte, hogy a magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járulnak hozzá. A Strasbourgban tartózkodó magyar államfő azt is leszögezte azonban, hogy a a Hernádi-ügy kapcsán azt mondta: a vádakat ismerik, nem tekintik azonban kormányközi kérdésnek, a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata.

Így egyelőre úgy látszik, patthelyzet alakulhat ki, hiszen a horvátok részéről az egyik legfontosabb ügy lehet, hogy a menedzsment elosztását újratárgyalhassák. Azt sem szabad azonban figyelmen kívül hagyniuk, hogy a Mol 47 százalékos részesedésével semmiképpen sem kerülhető meg a társaság irányítása szempontjából. Sőt, Magyarország az egyik legnagyobb befektető az országban, csak a Mol egymaga 730 milliárd forintot fektetett be az INA-ba − mondta Herczenik.

Mostantól azonban az ügyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni − nyilatkozta Vágó Attila, a Concorde elemzője az Indexnek. A történet ugyanis elérkezett egy olyan pontra, ahol foglalkozni kell vele. Pletser Tamás, az ING elemzője szerint is valószínűleg állami szinten lesz megegyezés az ügyben, az ugyanis senkinek sem érdeke, hogy megszakítsák ezt a kapcsolatot.

Mi gyengítette az árfolyamot?

A Mol árfolyamának az esésében ugyanakkor három tényező játszott szerepet. Egyrészt a szíriai politikai helyzet miatt nőttek a kitermelési kockázatok, másrészt a magyar kormány nyilatkozatai a cég befektetési politikájával kapcsolatban is inkább gyengítették az árfolyamot, és ezekhez rakódtak hozzá a horvátországi korrupcióról felröppenő hírek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!